СОКОЛАЦ- Неповољна епидемиолошка ситуација не јењава

516

Неповољна епидемиолошка ситуација на подручју општине Соколац и даље не јењава. Свакодневно се врши тестирање пацијената који имају симптоме акутне респираторне инфекције, а од јуче је званично почело вакцинисање против вируса корона вакцином „Спутњик ве“ здравствених радника соколачког Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ потврдила је јутрос директорица ове установе педијатар др Адријана Станар.

– Присутан је и даље негативан тренд, односно проценат позитивних у односу на тестирана лица и тренутно је између 70 и 80 процената. Трећи талас који је кренуо код нас је најтежи до сада и ми у Дому здравља имамо проблем јер се суочавамо са ситуацијом да је нажалост одређени број здравствених радника позитиван на овај вирус, тако да нам додатни проблем у борби против пандемије представља и недостатак радне снаге. Надам се да ћемо ускоро превазићи ту потешкоћу, како би особље наше установе адекватно могло да одговори на овај задатак, који неће проћи у скорије вријеме, нагласила је докторица Станар.

Према њеним ријечима, данас су стигли резултати од тестираних 26 узорака, 15 је позитивно на вирус корона, а међу њима се налазе и здравствени радници Дома здравља. Још једном је апеловала на суграђане да уколико имају потребу за услугом, добиће је сигурно али да је неопходно да се прво јаве породичном љекару телефонским позивом.

– Ово се посебно односи на особе код којих је у породици или код њих самих доказано присуство вируса корона. Дешава се да лица која су позитивна, улазе у чекаонице и ординације и изложе опасности не само љекаре, медицинске сестре него и случајне пролазнике који долазе због административних разлога. Резултат одсуства здравствених радника из нашег Дома здравља јесте искључиво неодговорно понашање појединаца, закључила је докторица Станар.

Јуче је 15 радника ове здравствене установе примило вакцину против вируса корона и тако је почела имунизација, док је шест радника раније вакцинисано и ревакцинисано у Београду.

– Пратимо приоритете тако да су у првом реду за вакцинацију здравствени радници и у нашој установи велики број њих жели да се имунизује али је проблем што постоје контраиндикације и нисмо могли све раднике да обухватимо. То није због недостатка вакцина, нити воље и жеље за вакцином, већ због техничких проблема. Доста радника је заражено вирусом и тренутно је у изолацији, такође, имамо оне који су недавно прележали вирус, тако да мора проћи одређен број дана од момента кад су имали симптоме, па до момента евентуалне вакцинације. Мислим да ћемо у наредна два мјесеца успјети вакцинисати све здравствене раднике, истакла је Станарева.

Др Станар додаје да ће имунузација здравствених радника Завода за Форензичку психијатрију и Специјалне болнице за психијатрију почети наредне седмице и да ће је обавити здравствени радници соколачког Дома здравља.

– Један тим из наше установе је завршио едукацију у Бања Луци коју је организовао Институт за јавно здравство РС. Ријеч је о специфичној вакцини која се транспортује и чува на посебан начин и мора дати у тачно предвиђеном времену и по тачним процедурама. Ми ћемо преносити знање колегама из ове двије наведене установе и ту смо за све видове сарадње, казала је она.

Ускоро ће почети масовнија вакцинација и од наредне недјеље се очекује имунизација пријављених лица у Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ старијих од 65 година. Само током јучерашњег дана пријављено је око 360 лица заинтересованих да приме вакцину против вируса корона.