СОКОЛАЦ- Није усвојена Одлука о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци

370

На петој редовној сједници Скупштине општине Соколац, већином гласова одборника није подржана Одлука о извршењу буџета општине Соколац за првих шест мјесеци ове године због потврђеног дефицита. Према подацима исказаним у периодичним извјештајима о извршењу буџета, буџетска средства износе 3.439.830 КМ, док су буџетски издаци 4.056.110 КМ, буџетски приходи 3.368.276 КМ и буџетски расходи 3.683.225 КМ.

Након сједнице, начелник општине Соколац Милован Бјелица је истакао да је задовољан динамиком извршења буџета за први дио ове године.

– Велике обавезе према општини имају наши суграђани који су од општине добили локације, грађевинске дозволе и ту имамо већа потраживања. Не можемо да кренемо са тужбама, само опоменама, јер се људи налазе у тешким материјалним ситуацијама, нарочито у овом периоду пандемије вируса корона. Да је та ставка попуњена како је планирано, имали бисмо сигурно суфицит. Општина је у дефициту за поменути период око 513.000 КМ, али, ако се узме у обзир шта је све урађено на подручју наше локалне заједнице и колико је пројеката реализовано, то онда није забрињавајућа цифра. За сваки пројекат који прође у процедуру, општина Соколац учествује са 30 процената средстава. У Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ преузели смо обавезу од 100.000 КМ за гријање, затим новчана средства за рад спортских објеката. Велика су издавања за додатна права бораца и социјално угрожене. Међутим, најбитнија ставка је финансирање пројеката – нагласио је Бјелица.

НЕЋЕ ДОЋИ ДО ОТПУШТАЊА РАДНИКА

Замјерке начелнику и овог пута су упућене на велики број запослених радника у административној служби општине и предузећима чији је оснивач Скупштина. Он је истакао да неће доћи до отпуштања радника, јер би онда они напустили ове просторе а циљ је сачувати становништво.

Бјелица је новинарима навео да општина Соколац постаје мјесто које привлачи све више инвеститора, а сам напредак је примјетан у граду.

– Зграде за смјештај лица која нису ријешила своје стамбено питање, тачније пројект ЦЕБ -2 је при крају. Кроз средства је инвестирано око три милиона КМ, међутим и општина је морала да учествује са око 800.000 КМ, да би ушла у пројекат. За прикључак електричне енергије, воде, гријања, затим ријешавање канализационе мреже и вањског уређења је утрошено 400.000 КМ, без грађевинских дозвола – нагласио је начелник Бјелица.

Он је још рекао да је сад приоритет у наредном периоду обезбиједити средства за изградњу „Градске куће“, за постројење за пречишћавање пијаће воде, као и постројење за третман и пречићавање отпадних вода. У плану је успостављање пословних зона, као и идејни пројекат ријешавања водоснабдијевања отпадних вода на Равној Романији и израда студије и пројекта успостављања соларне електране на подручју општине Соколац.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић истакао је да Одлуку о извршењу буџета нису подржали због дефицита, који се константно наставља.

– Присутно је прекорачење разних ставки у буџету. Огромне количине новца су уложене у услугу зимског одржавања путева, планирано је 200.000 КМ, а до сада је већ потрошено 300.000 КМ. Такође, саобраћајнице на територији општине Соколац, нису саниране, а било је предвиђено планом и програмом. Наставља се тренд гомилања дугова, имамо дефицит из прошле године који се попуњава кредитима, па се тако прави још већи дефицит – навео је он.

Једна од иницијатива које су представљене одборницима локалног парламента а која је подржана једногласно је изградња ски-лифта у Сокоцу.

– Клуб одборника СНСД-а је покренуо ову иницијативу уз саглсност Владе Републике Срске и Града Источно Сарајево. Идеја је да се омогући скијање које је било заступљено на овим просторима прије више од двадесет година, а првенствено због људи који нису у могућности да посјете Јахорину због високих цијена и мислим да ћемо успјешно реализовати поменути пројекат – закључио је шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић.

На сједници једногласно су усвојени Приједлог Одлуке о продаји грађевинског земљишта и Приједлог Одлуке о именовању комисије за избор члана Општинске изборне комисије Соколац.

/општина Соколац/