СОКОЛАЦ- Није усвојен извјештај о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци ове године

278

Одборници Скупштине општине Соколац на 14. редовној сједници нису усвојили извјештај о извршењу буџета општине Соколац за период од 1.1. до 30.06.2022. године према којем буџетска средства износе 3.675.991 КМ, буџетски издаци 4.713.584 КМ, буџетски приходи 3.653.318 КМ и буџетски расходи 3.961.721 КМ.

Шеф клуба одборника Савеза независних социјалдемократа Ђорђе Радић сматра да је дефицит велики узимајући у обзир чињеницу да је у првом тромјесечју на снази било привремено финансирање.

  • Извршење буџета није добило подршку скупштинске већине због дефицита од преко милион конвертибилних марака за само три мјесеца. Ако узмемо у обзир да су приливи од индиректног пореза увећани у односу на првих шест мјесеци прошле године за око 400.000, а у односу на план буџета 100.000, јасно је да дефицит прелази границе које могу да се поравнају неким нормалним приходима, тако да је Комисија за буџет и финансије тражила да се направи план консолидације, па смо остали уздржани док не видимо да ли начелник има план консолидације и како мисли да превазиђемо ове дефиците који се константно понављају, рекао је Радић.

Начелник општине Милован Бјелица истакао је да су током привременог финансирања у првом тромјесечју мањи били и приходи.

  • У првом кварталу су створене веће обавезе, повећани су расходи за лична давања, доношене нове уредбе, повећан број радника у појединим установама. Нисмо повећавали ни цијене гријања, ни цијену боравка дјеце у вртићу, боље да је општина у дефициту него да се додатно оптерете суграђани који користе ове услуге. Битно је да одржимо живот на општини, и да се на све начине, у овој тешкој ситуацији помогнемо становништву, што ми је највећи приоритет. И Влада за то има разумијевање јер смо у скоријем периоду повећали издавања за пољопривреду, подршку борачким категоријама,  те учествовали у суфинансирању бројних пројеката, што значајно утиче на буџет. Милион марака дефицита није потрошен узалуд, већ уложено у бројен пројекте и надам се да ће до краја године дефицит бити у неким подношљивим границама, казао је Бјелица.

На сједници је дужности разријешен досадашњи вршилац дужности директора Јавне установе за предшколско васпитање и образовање Соколац и за новог вршиоца дужности именована Мирјана Субашић.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић истакао је да је ова установа посебно осјетљива јер у њој бораве наши најмлађи суграђани, и додао да самим тим директор мора уложити више напора да се рад ове установе одржи у најбољем реду.

Начелник општине Милован Бјелица казао је да је за директора ове установе неопходно поставити одговорну особу, спремну да вриједно ради и брини се о потребама наших најмлађих суграђана и да се нада да ће нови вршилац дужности одговорно и савјесно обављати свој посао.

Независни одборник Његош Самарџија се у одборничком питању интересовао о статусу преговора у вези са Аутобуском станицом, с обзиром на то да је укинута аутобуска линија којом су неколико ђака из Сокоца путовали у школу на Пале.

Начелник Бјелица је у одговору рекао да је са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем разговарао о обнављању аутобуске линије, те да покушавају да нађу рјешење за овај проблем како би дјеца неометано путовала до школе.

  • Скупштина је једногласно усвојила одлуку о куповини Аутобуске станице, и заједно са градоначелником Ћосићем треба да се састанем са власником „Аутохерца“ како би разговарали о куповини, или могућности да општина Соколац закупи станицу, како путници не би чекали аутобус поред пута, казао је Бјелица.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и Одлуку о регулисању саобраћаја на путевима и улицама на подручју општине Соколац.

/Инфо центар Соколац/