СОКОЛАЦ- Није усвојен извјештај о извршењу буџета за прошлу годину

309

На сједници Скупштине општине Соколац није усвојен извјештај о извршењу буџета у прошлој години који је био планиран у износу од 8.482.000 КМ, а реализовано је 8.106.000 КМ или 96 одсто.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је и очекивао да скупштинска већина из принципијелних разлога неће усвојити овај извјештај, јер нису ни гласали за буџет, нити су подржали ребаланс за 2021. годину.

Он је изразио задовољство извршењем буџета за прошлу годину, те додао да је у 2021. забиљежен дефицит од око 700.000 КМ, али да је троструко смањен у односу на претходне годне.

Бјелица је подсјетио да су одборници усвојили буџет за ову годину и изразио увјерење да ће се договарати о свим битним питањима, очекујући подршку виших нивоа власти.

„Наставићемо да радимо иако знамо да ћемо имати великих проблема са обезбјеђењем средстава, јер смо много тога започели и хоћемо да урадимо“, рекао Бјелица, наводећи да је приликом јучерашње посјете општини Соколац министар финансија Српске Зора Видовић оцијенила да се у овој локалној управи ради домаћински.

Он је истакао да општина има неизмирених обавеза и задужења, те додао да је само у водовод и канализацију уложено много више него што су та задужења.

Бјелица је нагласио да општина има и 2.400.000 КМ ненаплаћених редовних прихода, што је за ову локалну заједницу много.

За Бјелицу је једно од кључних питања на Скупштини било рјешавање имовинских односа, што подразумијева усвајање одлуке о куповини земљишта на локалитету Гајеви за изградњу система постројења за пречишћавање питке воде који ће се заједно радити са Чешком развојном агенцијом и чешком Владом, те уз подршку већих нивоа власти.

Ђорђе Радић, шеф Клуба одборника СНСД-а, око којег је окупљена скупштинска већина, рекао је новинарима да су остали уздржани код усвајања извјештаја о извршењу буџета општине Соколац за прошлу годину и да су тако ставили до знања начелнику да не може ненамјенски трошити средства и пробијати ставке без сагласности Скупштине општине.

„Наш став је и прошле годне био да буџет није био планиран реално, што се показало и на извршењу и да није било интервенциије Владе Републике Српске од 1.500.000 КМ, буџет би био у дефициту више од 2.000.000 КМ“, изјавио је Радић и додао да се скупштинска већина бори против таквих поступака.

Он је нагласио да одборници скупштинске већине нису дали сагласност за повећање цијена комуналних услуга како грађани не би трпјели у времену тенденције поскупљења свих роба и услуга, јер цијене сировина као што је целулозно дрво – енергент за централно гријање, нису повећане, али су подржали цјеновник услуга Јавног комуналног предузећа „Соколац“.

Одборници су информисани да је у прва три мјесеца ове године у буџету општине остварени проходи 1.454.440 КМ, што је у односу на исти период прошле године више за 135.120 КМ, те да су расходи у буџету у првом тромјесечју мањи за 65.000 КМ у односу на исти период лани.

На овој сједници одборници су подржали захтјев синдиката соколачког Дома здравља у коме су тражили финансијку помоћ, те додао да ће у договору са начелником бити тражен најбољи начин да та помоћ буде исплаћена из реалних средстава.

На сједници Скупштине општине за члана Општинске изборне комисије Соколац већином гласова именована је Јелена Ђурковић.

/Срна/