СОКОЛАЦ- Обиљежен Дан ветерана служби безбједности Српске

587

На Сокоцу, гдје је прије 29 година извршена смотра „милиције Српске Републике БиХ“, служен је парастос поводом Дана ветерана служби безбједности Републике Српске, положени су вијенци на Централни споменик погинулим борцима Војске Републике Српске и организована посјета спомен-соби.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Горан Мачар рекао је да је покренута иницијатива да 30. март буде уврштен у календар битних датума за Републику Српску.

Мачар је подсјетио да се након доношења Устава Српске Републике БиХ и Закона о унутрашњим пословима приступило формирању српског Министарства унутрашњих послова, а 30. марта 1992. је одржана прва смотра тадашње српске милиције, данашње Полиције Републике Српске.

Смотру на Сокоцу извршио је тадашњи министар унутрашњих послова Мићо Станишић, рапорт му је испред 230 полицајаца предао бивши министар Српске аутономне области (САО) Романија, а касније најмлађи начелник Центра безбједности Српског Сарајева Зоран Цвијетић.

Мачар је рекао новинарима на Сокоцу да је то био одговор на потезе муслиманског руководства које је формирало паравојне и параполицијске формације још од априла 1991, али и сличне потезе хрватског руководства, што је довело до распада комплетног правног система у тадашњој БиХ.

Он је подсјетио да је то био и повод да су представници српског народа донијели одлуку да се прогласи Српске Република БиХ, формира Влада и министарство.

Мачар је нагласио да је након избијања оружаних сукоба у свим дијеловима БиХ српска милиција, поред својих редовних дужности, заједно са припадницима Територијалне одбране, а потом и Војске Републике Српске, учествовала у одбрани српског народа и Српске Републике.

Према његовим ријечима, припадници полиције су у темеље Српске уградили 782 живота, а више стотина их је рањено.

Мачар је навео да је у овим активностима посебну улогу имала општина Соколац и град Источно Сарајево, наводећи да је Соколац изњедрио више кадрова прије за вријеме и послије рата, који су обављали одговорне функције у МУП-у.

Мачар је подсјетио да је град Источно Сарајево у знак захвалности дао назив улици по имену Зорана Цвијетића, најмлађег начелника Центра безбједности Источно Сарајево, који је дао свој живот у одбрани српског народа, те да је покренута иницијатива да једна од улица на Сокоцу понесе име трагично страдалог начелника Центра безбједности Источно (Српско) Сарајево Жељка Марковића.

За начелника општине Соколац Милована Бјелицу 30. март је један од најзначајнијих датума у историји општине Соколац, када је прије 29 година постројена полиција МУП-а Српске Републике БиХ.

Он је нагласио да у то вријеме није било једноставно стати у строј под српском тробојком и беретком.

Тог дана смо ставили до знања да нема подјела унутар српског народа, да нема ни петокраке, ни круне Немањића, него само тробојка и сви Срби под једну заставу, под једно обиљежје, што је допринијело да одбранимо територије на којима су вјековима живјели Срби- изјавио је Бјелица.

Он је додао да је Соколац посебно емотивно везан за МУП Српске и за Центар служби безбједности Источно Сарајево, захваливши им се што сваке године обиљежавају овај датум, а посебну захвалност изразио је министру МУП-а Српске Драгану Лукачу који подржава обиљежавање овог датима и што ради на јачању полицијске структуре у Српској.

Предсједник Подружнице Удружења ветерана служби безбједности Источно Сарајево Радован Пејић позвао је све организације настале послије одбрамбено-отаџбинског рата да се удруже у Борачкој организацији Републике Српске, јер само јак и јединствен БОРС може да очува Републику Српску, коју су створили полиција и Војска Републике Српске.

Предсједник Регионалног одбора Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић захвалио је Удружењу ветерана као колективним члановима БОРС-а што су у протеклих неколико година уложили напор да се не заборави 30. март 1992. и изразио жаљење што се овај датум не обиљежава данас као Дан полиције Републике Српске.

На Централно спомен-обиљежје на Сокоцу, на коме је уписано око 1.250 имена српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије, вијенце су данас положиле делегације Полицијске управе Источно Сарајево МУП-а Републике Српске, града Источно Сарајево, општинских Борачких организација и општина Соколац и Пале, те Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске.

/Срна/

Фото: Бојан Тошић