СОКОЛАЦ- Одржана сједница Регионалног одбора Удружења пензионера Сарајевско-романијске и Горњо-дринске регије

256

У Сокоцу је одржана 18. редовна сједница Регионалног одбора Удружења пензионера Сарајевско-романијске и Горњо-дринске регије. На Дневном реду су се нашле тачке о материјалном положају пензионера Републике Српске те се расправљало о сарадњи са органима локалних заједница.

Сједници су, осим чланова Удружења, присуствовали и директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић, предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић, замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић, те начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Према ријечима директора Фонда Младена Милића, акценат је био на материјалном положају пензионера у Српској, те јака и компактибилна сарадња пуна међусобног разумјевања.

  • Ми смо заправо сервис свих 273.500 корисника права како у РС тако и ван ње. Разговарано је о материјалном положају пензионера, утицају глобалних дешавања као одраз на стандард пензионера, шта је то Влада урадила до сада и шта још можемо да урадимо. Од 2013. године па све до данас имали смо укупно 18 повећања, шест редовних усклађивања и 12 ванредних повећања – рекао је Милић.

Он је нагласио да је просјечна јулска пензија износила 475 КМ те да Влада у договору са Удружењем Републике Српске користи сваку прилику и законску могућност да обезбједи реалан извор прихода који се односи на доприносе за пензионо-инвалидско осигурање.

Ратко Трифуновић, предсједник Удружења пензионера Републике Српске је подсјетио да је основни циљ да се материјални положај пензионера побољша и да се прате стандарди и кретања у Републици Српској.

  • Наш основни задатак је редовна комуникација са Владом и управо захваљујући претходној на челу са Жељком Цвијановић, ми смо прешли на исплату пензија из трезора тако да су исплате редовне без обзира да ли је Фонд прикупио довољно за доприносе јер се разлика намирује буџетским средстава. Једну ог главних улога, када је ријеч о пензионерима има Савез општина и градова на челу са Љубишом Ћосићем и захваљујући његовој подршци, Предсједништво Савеза је препоручило свим општинама и градовима  да за ову текућу 2022. годину планирају одређена средства за помоћ локалним Удуржењима рекао је Трифуновић и подсјетио је прошле године смртност пензионера била за 36 одсто већа у односу на годину дана раније.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је посебно нагласио да цијени све оно што  Удружење ради за своје чланове, те ће и у будућности од стране локалне власти, као и до сада, имати подршку за све своје пројекте и планиране активности.

Од почетка ове године пензије су редовно усклађене за четири одсто и ванредно за мај 10 одсто – нагласио је Предсједник Општинског удружења пензионера Соколац Деливоје Тошић.

Имајући у виду раст трошкова живота, учешће просјечне пензије у просјечној плати стално пада. Просјечна јунска пензија износила је 475 КМ, али је проблем у структури пензије. Имамо могућност да се пензија оствари од 15 година радног стажа, породичне, инвалидске те све то утиче да нам  је просјечна пензија на нивоу државе мала. У РС има само седам одсто пензионера који имају 40 година радног стажа којима је уплаћен допринос – закључио је Тошић