СОКОЛАЦ- Организована велика акција чишћења општине

302

У Сокоцу је данас у организацији Кабинета предсједника Скупштине општине Соколац Сретка Марјановића, директора Шумског газдинства „Романија“ Страхиње Башевића и Основне школе „Соколац“ организована велика акција чишћења општине.

Осим ученика и радника шумарства, у акцији су учествовали радници Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“, Завода за форензичку психијатрију, Специјалне болнице за психијатрију, те чланови Ловачког удружења „Гласинац“, Удружења спортских риболоваца „Биоштица“, као и радници Спортско-рекреативног центра и осталих локалних установа и организација.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић, новинарима је нагласио да је циљ данашње акције да дјеца и одрасли покажу да могу и желе да наш град буде чистији и љепши за живот у њему.

„Позвали смо дјецу у намјери да их покренемо да лакше схвате да радом и својим доприносом кроз рад постижу много веће животне резултате. На захтјеве и позиве, који су до сада упућивани од стране Основне школе „Соколац“ да се помогне приликом одласка на екскурзије, увијек су се сва предузећа као и Општина Соколац одазивали и помагали да се обезбиједе неопходна финансијска средства, оној дјеци којима су потребна. Наша данашња жеља је била, да својим радом, они схвате да су сами то зарадили. Ова акција, изводи се први пут. Надам се да ће прећи у традицију, те да ћемо сваке године, сви ми изаћи у сусрет дјеци, омогућити и помоћи свима да оду на екскурзију. Они ће својим радом да се одуже и грађанима и свом граду“, навео је Марјановић.

Да акција представља један позитиван примјер односа грађана и дјеце према животној средини и доприноси развоју здравог система вриједности, потврдио је и директор Шумског газдинства „Романија“ Страхиња Башевић.

„Овдје је прусутно око 200 људи, укључујући и основце који су се несебично одазвали нашем позиву. Они су кроз један посебан вид организовања и опште корисног рада омогућили себи одлазак на екскурзију. Желим да нагласим да дјеца кроз нарушен систем вриједности данас доживљавају посебну слику на који начин треба да обезбјеђују средства за своје потребе које су у оквиру школовања. Свједоци смо да се претходних година дешавало да су се ученици обраћали разним предузећима и установама за одређена финансијска средства. Моја мисија је данас била да они кроз користан рад, осјећај зараде и сопственог обезбјеђивања стекну утисак и формирају здрав систем вриједности који ће их водити даље кроз живот. Дакле, дјеца данас учествују у акцији чишћења града, а ШГ „Романија“ је обезбиједило 5.000 КМ које ће уплатити на њихов рачун, којима ће покрити дио трошкова за одлазак на екскурзију. Кроз ову активност, они ће научити да треба да зарађују, да се боре, а не да траже социјалну помоћ“, закључио је Башевић.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић појаснио је да је школа, али прије свега Савјет родитеља, одлучио да се придружи овој акцији.

„Школа је васпитно-образовна установа у којој је овај моменат друштвене свијести изузетно важан и веома поздрављен. Дјеца ће данас чистити свој град и бићу мало слободнији па ћу констатовати да ће махом дјеца чистити отпад који су и сами направили. Надам се да послије овога бити опрезнији када буду пролазили тим истим улицама које су очистили својим рукама. Овакве акције су увијек добродошле и захваљујемо организаторима на позиву и заједничкој сарадњи“, додао је Рајић.

У акцији су учествовали ученици шестих, седмих и осмих разреда Основне школе „Соколац“.

„Дошао сам на ову акцију чишћења прије свега да бих заједно са својим другарима очистио град, а успут да подигнемо свијест свих осталих грађана, да треба да чувају наш град, јер то није обичан град него мјесто гдје живимо. Поред тога, локално шумарство ће нам платити наш рад, али сматрам да то није толико битно, јер не требају да се плаћају навике“, поручио је Васил Војиновић.

Ученице осмог разреда Милица, Сара и Јована такође су указале на значај заштите животне средине и додале да су се радо одазвале овој акцији која има велику друштвену корист.

/Инфо центар Соколац/