СОКОЛАЦ- Отворена ковид амбуланта

698

У Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ 10. децембра отворена је ковид амбуланта за пацијенте код којих постоји сумња на инфекцију вирусом корона, те пацијенте код којих је доказано присуство вируса, како би безбједно и на вријеме добили своју услугу.

Према ријечима директора ове здравствене установе докторице Адријане Станар, ријеч је о просторији површине око 60 квадрата.

– Како улазимо у зимске мјесеце, потреба за оваквом амбулантом је постала већа, јер су у љетним мјесецима пацијенти могли држати дистанцу и чекати свој ред на пријем терапије вани, што због ниских температура сада није случај. Како се такви пацијенти не би мијешали са осталим пацијентима који долазе, морали смо направити просторију за посебне намјене, са одвојеним улазом.

Како истиче Станарева начелник општине Соколац Милован Бјелица препознао је овакву потребу и захваљујући његовој помоћи реконструисане су просторије бивше трпезарије.

– Та просторија је била прилично девастирана, није имала патоса, са руинираним зидовима, нису постојали мокри чворови. Било је потребно доста улагања, да се направи нешто пристојно, како бисмо ту просторију могли користити у сврхе које сам навела и како бисмо испунили све неопходне стандарде. Добили смо простор гдје истовремено четири пацијента могу да примају парентералну терапију. Тиме ћемо избјећи листе чекања за терапију, а са друге стране, пацијенти ће имати гдје да сједну и сачекају у топлом, затвореном простору. Осим тога у овој просторији ће се узимати и материјали за лабораторијску анализу – истакла је докторица Станар.

Начелник општине Милован Бјелица захвалио је комплетном особљу Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ за све што постижу.

– Ближи се година дана од почетка епидемије на нашим просторима, и приличан број наших суграђана је затражио медицинску помоћ. Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ је дјеловао на вријеме и надљудским напорима успијева да се носи са свим изазовима које је донио вирус корона. Ова установа је од својих скромних средстава и уз малу помоћ локалне заједнице успјела ријешити и овај значајан пројекат, отварање нове ковид амбуланте, све у интересу грађана. У наредном периоду ћемо радити на реализацији пројекта утопљавања објеката ове здравствене установе – истакао је Бјелица.

На подручју општине Соколац од почетка пандемије више од 420 особа је било заражено, око 1.100 их је било под медицинским надзором, док је 10 лица преминуло.

/општина Соколац/