СОКОЛАЦ- Пензионери очекују помоћ из буџета општина и градова

486

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић најавио је да ће делегација пензионера у уторак, 30. новембра, разговарати са предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем о могућности повећања пензија, као и да ће Удружење предложити начелницима општина и градова у Републици да у буџетима за наредну годину планирају већа средства за помоћ пензионерима.

Он је на данашњем састанку Регионалног одбора удружења пензионера Сарајевско-романијске и Горњоподрињске регије на Сокоцу навео да ће једна од тема разговора са премијером Српске бити и питање повећања пензија од 1. јануара.

Трифуновић је истакао да ће се Удружење залагати да материјални положај пензионера буде бољи.

Највећи број обољелих од вируса корона међу старијим особама, највише преминулих и највише оних којима је било потребно лијечење и појачан опоравак у бањама били су, како је рекао Трифуновић, повод да Удружење пензионера разговара и са Предсједништвом Савеза општина и градова.

Према његовим ријечима, Удружење пензионера предложило је начелницима општина и градова у Српској да у својим буџетима за наредну годину планирају средства која би била намијењена за помоћ породицама преминулих, за рехабилитацију оних којима је потребна у бањско-климатским љечилиштима и за помоћ пензионерима са најнижим примањима.

Предсједавајући Регионалног одбора удружења пензионера Сарајевско-романијске регије Деливоје Тошић подсјетио је на више закључака са сједница ових удружења, међу којима је приједлог за измјене и допуне Закона о инвалидско-пензионом осигурању и за измјене и допуне Закона о доприносима, који су достављени ресорном министарству и Влади Републике Српске.

„Тражили смо да учешће просјечне пензије у просјечној плати не смије падати испод 43,5 одсто“, навео је Тошић.

Предсједник Удружења пензионера општине Источно Ново Сарајево Жарко Крсман изјавио је новинарима да ће тек почетком наредне седмице чути став одборника локалне скупштине о препоруци Предсједништва Савеза општина и градова да у општинским буџетима за идућу годину буду планирана већа средства за помоћ пензионерима.

Он је подсјетио да је на октобарској сједници Предсједништва тог савеза препоручено општинама и градовима да за удружења пензионера издвајају од 0,5 до један одсто усвојеног буџета за наредну годину.

Крсман је рекао да је за Удружење пензионера у Источном Новом Сарајеву за ову годину у буџету било предвиђено 14.000 КМ, што није довољно за све потребе пензионерске популације у години пандемије вируса корона.

Регионално удружење пензионера са сједиштем на Сокоцу обухвата 14 општина Сарајевско-романијске и Горњоподрињске регије и броји 28.000 до 30.000 пензионера.

/Срна/