СОКОЛАЦ- Полетиште „Романија“ ускоро добија сагласност за кориштење

365

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да ће издати сагласност за кориштење полетишта на Романији за слободне летјелице и подржати Аеро-клуб „Соко“ у свим активностима потребним за његово функционисање у овој локалној заједници.

Он је нагласио да је на данашњем састанку са представницима овог клуба разговарао и осталим документима који морају да доставе надлежним институцијама да би завршили започети посао око довођења полетишта „Романија“ у прописане ваздухопловне оквире.

Бјелица је нагласио да се стварање услова за функционисање Аеро-клуба „Соко“ уклапа у туристички производ Сокоца, сусједне општине Пале и града Источно Сарајево, те да ће у наредном периоду општина тражити средства од свих нивоа власти како би се обезбиједили услови за рад и развој овог аеро-клуба.

Он је подсјетио да Влада намјерава градити неколико хелиодрома на подручју Републике Српске и да је општина Соколац кандидовала један на Гласиначком пољу, те да ће од Министарства саобраћаја и веза Српске тражити да локалну управу подрже око постављања хангара гдје би могле да буду смјештене летјелице Аеро-клуба „Соко“.

Према његовим ријечима, Аеро-клуб „Соко“, који већ шест-седам година користи летилиште „Гласинац“, учестовао је у припремама за израду Стратегије развоја туризма општине Соколац, коју су одборници локалне скуштине недавно једногласно усвојили.

„Један од приоритета за развој општине Соколац, осим дрвне индустрије, пољопривреде и нискоградње, биће свакако туризам у оквиру кога нам је циљ – здрава животна средина, очување природног богатства и културно-историјског насљеђа, због чега и подржавамо развој Аеро-клуба“, нагласио је Бјелица.

Он је додао да ће са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Ћорићем, који би требало да у понедјељак, 14. марта, посјети општину Соколац, разговарати и о питањима везаним за функционисање Аеро-клуба „Соко“.

Предсједник Аеро-клуба „Соко“ Братислав Перић изразио је захвалност начелнику општине Соколац и његовим сарадницима за помоћ коју им пружају да полетиште за слободне летјелице „Романија“ код Црвених стијена доведу у оквире ваздухопловства.

Предсједник Скупштине Аеро-клуба „Соко“ Саша Станар рекао је да је регистрација овог полетишта једна од најбитнијих активности у овој години и да им је потребна подршка локалне заједнице, која је данас и обећана.

Он је истакао да представници Клуба сада прикупљају потребну документацију, да им је потребна и сагласност општина за кориштење терена за полетиште, да чекају усаглашавање између Дирекције за цивилну авијацију и Дирекцију за пружање ваздухопловних услуга БиХ и да очекују регистрацију у току године.

Станар је изразио наду да ће у наредних неколико мјесеци моћи поднијети захтјев за регистрацију полетишта и да ће ова летачка сезона бити усклађена са ваздухопловним прописима.

Према његовим ријечима, полетиште „Романија“ за слободне летјелице биће на располагању у складу са свим важећим ваздухопловним прописима сваком кориснику, пилотима из региона и заинтересованим туристима који изрази жељу и контактирају оператера летилишта „Гласинац“.

/Срна/