СОКОЛАЦ- Положени вијенци на Споменик солунском добровољцу

310

На Споменик солунском добровољцу на Сокоцу, на којем су уписана имена 363 доборовљца са подручја соколачке општине, данас су положени вијенци поводом Дана примирја у Првом свјетском рату. Вијенце су положили делегације Амбасаде Србије у БиХ, општине Соколац и представници општинског Удружења потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године.

У делегацији Амбасаде Србије били су конзул Србије Оливера Шепаловић, други секретар Марко Ракић и представник Војске Србије Саша Нешић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је данас одата пошта и положени су вијенци на споменик солунским добровољцима са подручја општине Соколац страдалим за одбрану отаџбине и Европе у Првом свјетском рату.

Он је истакао да је 11. новембар веома значајан датум за срспки народ, јер је на тај датум 1918. године потписано примирје након Великог рата у коме је страдало око 28 одсто укупног српског становништва у Србији и окружењу.

Бјелица је подсјетио да је општина Соколац прије 15 година изградила Спомен- обиљежје солунском добровољцу, које је једно од ријетких за погинуле у Првом свјетском рату, наводећи да се са подручја општине Соколац и околине више 450 добровољаца прикључило Војсци Србије у Великом рату.

„Зато изражавамо велику захвалност и никада не смијемо заборавити жртву коју су дали и дјело које је остало из њих“, истакао је Бјелица.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године Бранимир Ђурковић рекао је новинарима да од 2008. годоне, када је подигнут Споменик солунском добровољцу на Сокоцу, ово удружење обиљежава Дан потписивања примирја између НЈемачке и сила Антанте којим је завршен Велики рат и 15. септембар Дан почетка пробоја Солунског фронта 1918. године.

Према његовим ријечима, један од задатака удружења је и да се на ово спомен- обиљежје, на коме су уписана имена 363 добровољца, упишу имена још добровољаца са овог подручја.

„За сада имамо још пет-шест имена и потребну документацију о њиховом учешћу у добровољачким јединицама у Првом свјетском рату и биће вјероватно идуће године дописани на овај споменик“, навео је Ђурковић.

Примирје између снага Антанте и Њемачке потписано је 11. новембра 1918. године у Компијену, чиме је завршен Први свјетски рат.

/Срна/