СОКОЛАЦ- Почела реконструција дијела далековода Каљина

302

Радници електродистрибутивне јединице Соколац почели су реконструцију дијела далековода Каљина на релацији од Цврчића до села Баре и Врховине, у шта ће бити уложено више од 40.000 КМ.

Руководилац ове теренске јединице „Електродистрибуције“ Пале Срђан Кнежевић рекао је Срни да се на овом дијелу ради на замјени дотрајалих далеководних стубова и уклањању растиња накнадно израслог у близини далековода.

Он је нагласио да ће реконструкцијом овог дијела система бити ријешен дугогодишњи проблем у снабдијевању струјом становника на том подручју.

Кнежевић је рекао да је било прекида у напајању потрошача посебно када су временске непогоде, јер далековод Каљина у највећем дијелу води кроз шумовите предјеле.

„Значајно је то што се реконструкција врши властитим средствима и радном снагом. Ради се и на постављању растављача-склопки на даљинско управљање који помажу приликом манипулација, лоцирања и отклањања кварова“, навео је Кнежевић.

Он је подсјетио да је предузеће „Електродистрибиција“ Пале у чијем саставу дјелује и Теренска јединица Соколац, због позитивног пословања остварило могућност улагања у електромрежу у својим теренским јединицама које су исказале интересовање за реализацију ових пројеката.

Кнежевић је нагласио да соколачка електродистрибутивна јединица ради и на изградњи нове трафостанице на Црвеним стијенама, те на проширењу нисконапонске мреже на комплетном простору Романије.

Он каже да је разлог велика заинтересованост за изградњу викендица на овом планинском подручју, што захтијева и проширење електромреже, посебно на четири локације на подручју Равне Романије гдје се гради ново викенд насеље.

Према његовим ријечима, једна од значајнијих инвестиција у Теренској јединици Соколац је и поправка напонских прилика у насељу Горњи Балтићи, за шта се издвајају знатна средства.

Он је нагласио да су овим активностима створени услови да се на далеководне стубове у том насељу може поставити и улична расвјета неопходна због већег броја школске дјеце и радно активног становништва у овом насељу.

Кнежевић је додао да се све активности у соколачкој електродистрибутивној јединици воде у оквиру припрема предузећа „Електродистрибуција“ Пале за предстојећи зимски период.

/Срна/