СОКОЛАЦ- Пољопривредници очекују мањи род и веће цијене

340

На Гласинцу и у рубним селима између општина Соколац и Рогатица принос кромпира ове године биће и до 50 одсто мањи, оцјењују произвођачи и очекују веће цијене.

Бобан Вуковић /68/ са Хан Стјеница ове године је засијао 13 дунума и нада се роду од 1,5 тона по дунуму, за разлику од прошле, када је имао род од по три тоне по дунуму на засијаних 15 дунума.

„Лани сам добио укупно око 45 тона кромпира, а ове се надам роду од 19,5 тона“, наводи Вуковић за Срну.

Он напомиње да су произвођачи прошле године са подручја на којима се традиционално производи кромпир остали „кратких рукава“ због ниске цијене кромпира и тешке прође на тржишту на коме су се нашле огромне количине доброг рода ове врсте поврћа.

Према његовим ријечима, то је и био разлог због којег су произвођачи на овим просторима минулог прољећа засијали знатно мање површине кромпиром, који је сада подбацио родом због дугог сушног периода у вријеме које је битно за његов раст.

„Сви се надамо да ће задња киша, с краја августа, поправити стање на њивама гдје има зелене масе, односно гдје се још задржала цимина /горњи био биљке/“, истиче Вуковић.

Лоша прошлогодишња потражња на тржишту приморала је пољопривреднике да продају килограм кромпира по цијени која се кретала и до 25 фенинга по килограму, што није могло покрити трошкове сјетве и узгоја.

Производња без сигурног купца и лоша цијена су, према његовим ријечима, разлози да су ратари минулог прољећа засијали мање површине, па вјерују да ће ове године бити купцима на располагању знатно мање количине кромпира.

Бобан вјерује да би формирањем удружења произвођача кромпира на општинском или регионалном нивоу бар донекле, преко ресорног министарства, било олакшано произвођачима да дођу до сигурног купца, који је једини спас да се одржи традицонална производња кромпира на Гласинцу и околним просторима.

Један од највећих произвођача кромпира на подручју Стјеница и Гласиначког поља Слободан Косорић /50/ лани је тржишту понудио 120 тона, а ове године ће 45 тона кромпира бити на располагању купцима и нада се знатно бољој цијени.

За његов кромпир прошле године се тешко нашао купац, па је био приморан да продаје по веома ниској цијени која није могла покрити трошкове, а ове године вјерује да ће та цијена по килограму бити бар 80 фенинга.

Добро Бакмаз /63/ са Сокоца, поучен искуством „лоше прође на тржишту“, засијао је мање количине кромпира на свом имању у родном селу Закомо код Рогатице, па очекује 10 тона кромпира за купца, умјесто прошлогодишњих 20.

Ове године, каже, већ има познатог купца по цијени од једне КМ по килограму и сматра да та цијена не би требала падати, уколико свеукупна заједница жели да се задржи производња кромпира на овим просторима.

На подручју Гласинца, Стјеница и околних села, познатих по вишедеценијској производњи квалитетног гласиначког кромпира, највећи број произвођача на већим површинама још није почео да „вади кромпир“ са њива очекујући кишу и надајући се бољој цијени.

/Срна/