СОКОЛАЦ- Презентован Програм подршке Владе Мађарске привреди Српске

296

Велики број пољопривредних произвођача са подручја општине Соколац јуче је присуствовао презентацији пројекта подршке владе Мађарске привреди Српске и тако исказао заинтересованост за програм набавке пољопривредне механизације.

Програм подршке односи се на бесповратна финансијска средства намијењена првенствено за унапређење пољопривредне производње и основну прераду пољопривредних производа, односно за набавку нових средстава за пољопривредну производњу.

Набавку суфинансира фондација „Прогресус“ у максималном износу до 70% укупних трошкова набавке, при чему ће максимални номинални износ подршке по набавци бити 25 хиљада евра, а средства уплаћена на рачун изабраног добављача. Детаљни услови и правила за учешће у програму подршке биће објављени 1. септембра 2022.

Програм су презентовали представници Фондације за одрживи развој Републике Српске „Прогресус“, а директор ове фондације Андреа Јаглица рекла је да су већ преко хиљаду људи у Републици Српској упознали о програму и да је заинтересованост заиста велика.

„Ово је први програм Мађарске владе привреди Републике Српске и срећни што ћемо пољопривредницима подијелити нешто мање од 28 милиона евра, за набавку пољопривредних машина, механизације, опреме и алата. Фондација ће субвенционисати набавку у укупном износу до 70% укупне набавке, с тим да је минимални износ бесповратних средстава који пољопривредници могу да траже 2.500 евра, а максимални 25.000 евра. Пољопривредници су очигледно препознали да је ово одлична прилика, 70% бесповратних средстава за укупну набавку је значајно у сваком времену, а посебно у времену кризе, поскупљења енергената и раста цијена свих производа, па ово није значајно само за пољопривреднике већ и за цијелу заједницу и Републику Српску. Пољопривредна газдинства и предузећа која се баве пољопривредном производњом имају право да се пријаве на овај програм и остваре право на бесповратна средства, услов је да су регистровани на простору Републике Српске или Брчко дистрикта, те да желе да набаве опрему и механизацију мађарске производње, рекла је Јаглица и додала да је за локалне заједнице јако значајно да нема квота и да ће свака локална заједница привући онолико средстава колико буде успјешних апликација“, рекла је Јаглица.

„Овдје ће до изражаја доћи квалитет и интересовање пољопривредника. Вредноваће се њихов напоран рад и програм ће изабрати оне који се заиста баве озбиљном производњом, без обзира на то из ког дијела Републике Српске долазе. Локалне заједнице ће помоћи пољопривредницима да се успјешно пријаве на овај програм, од попуњавања апликација до информисања о самом програму, како би повукли што већи број средстава, обновили механизацију, добили нове производне погоне и избацили нове производе на тржиште“, казала је Јаглица.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица захвалио је што је ова локална заједница ушла у први круг анкетирања и упознавања о овом међудржавном програму помоћи пољопривредницима.

Надам се успјешном провођењу овог пројекта на подручју наше општине, како би локални произвођачи обновили пољопривредну механизацију, проширили капацитете, а самим тим унаприједили и своју производњу. Локална заједница је увијек била на услузи пољопривредним произвођачима, па ћемо им и сада пружити помоћ како би се успјешно пријавили на овај програм, рекао је Бјелица.

Предсједник Удружења мљекара „Благо Романије“ Саша Каповић истакао је да овакви пројекти много значе за унапређење пољопривреде.

Са директорицом фондације смо разговарали о могућности набавке лактофриза или друге опреме преко Удружења. Свака подршка у пољопривреди добро дође и надамо се да ће бити више оваквих пројеката, казао је Каповић.

Фондација за одрживи развој „Прогресус“ 1. септембра објавиће Јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата, а пољопривредници ће моћи да се пријаве на Јавни позив попуњавањем електронске апликације на званичној интернет страници Фондације.

Пријаву на конкурс могу да поднесу и физичка и правна лица, а основни услови су да су пољопривредници из Републике Српске и Брчко дистрикта, да су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и да кроз Програм желе да купе пољопривредну механизацију, опрему или алате мађарске производње.

Коначну одлуку о додјели бесповратних средстава доноси мађарска непрофитна мрежа за економски развој Централне Европе – ЦЕД, организација мађарске Владе која је партнер Фондације у реализацији Програма подршке.

Јавни позив трајаће до 15.октобра.

С циљем помоћи пољопривредницима програм су договорили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Мађарске Виктор Орбан. Програм подршке владе Мађарске привреди Српске проводи Фондација за одрживи развој Републике Српске ,,Прогресус”, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и локалних заједница.

/Инфо центар Соколац/