СОКОЛАЦ- Прекинута сједница за избор одборника у Скупштину града Источно Сарајево

482

Прва ванредна сједница Скупштине општине Соколац, на којој је требало да буду изабрани одборници у Скупштини града Источно Сарајево, прекинута је прије него што се прешло на рад по дневном реду, на захтјев клуба одборника скуштинске већине, због, како је истакнуто, сукоба интереса једног одборника из опозиционог клуба СДС-а.

Одборник СНСД-а Ђорђе Радић рекао је новинарима да одборник СДС-а у Скупштини општине Соколац Данко Вучетић обавља функцију замјеника градоначелника Источног Сарајева, те чини дио извршне власти у граду, а на Сокоцу као одборник обавља функцију законодавне.

„У клубу одборника СНСД-а сматрамо да су то неспојиве функције и да је у сукобу интереса. Да не би довели у питање легитимитет наших одлука више инстанце треба да кажу да ли је Вучетић у сукобу интереса или не“, навео је Радић.

Према његовим ријечима, наредна сједница Скупштине општине Соколац биће одржана у сриједу, 24. фебруара, до када ће клуб одборника СНСД-а затражити тумачење или ће затражити Вучетићево изузеће од гласања.

Одборник СДС-а Данко Вучетић рекао је да он тренутно обавља функцију замјеника градоначелника Источног Сарајева и да је таква ситуација настала због измјене Изборног закона Републике Српске у дијелу гдје су извршене измјене код директног избора градоначелника, али нису и пратеће одребе које регулишу ово питање.

Вучетић је подсјетио да је због тога дошло и до проблема код примопредаје власти између ранијег градоначеника Ненада Вуковића и новоизабраног ЛЈубише Ћосића, која је, како каже, „ријешена компромисом Вуковића“.

Он је истакао да због неизмијењене остале законске регулативе, њему као замјенику градоначелника Источног Сарајева, мандат тече до контитутивне сједнице Скуштине града.

Вучетић је подсјетио да је, да би била одржана конститутивна сједница града Источно Сарајево, неопходно изабрати одборнике у свих шест градских општина.

„Како није конституисана власт у граду Источно Сарајево, ја сам због немијењања одређене законске регулативе, само стицајем околности на тој функцији и немам никакав сукоб интереса“, изјавио је Вучетић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица разлог данашњег прекида сједнице види, како каже, у настајању скупштинске већине да обезбиједи четири, умјесто садашња три одборника у Скупштини града Источно Сарајево.

Према његовим сазнањима, из клуба одборника СНСД-а су ових дана разговарали са појединим одборницима из СДС-а да подрже њихову листу одборника за Скупштину града, како би обезбиједили скупштинску већину окупљену око СНСД-а у граду Источно Сарајево.

Бјелица тврди да глас одборника Вучетића није могао утицати на резултат гласања јер клуб одборника окупљен око СНСД-а, као и клуб одборника окупљен око СДС-а, треба да делегирају по три одборника у Скупштину града Источно Сарајево.

Он је навео да из Скупштине општине Соколац у Скупштину града Источно Сарајево треба да буде делегирано шест одборника, из општине Пале осам, Источне Илиџе шест, Источног Новог Сарајева пет, а из Трнова и Источног Старог Града по три одборника.

/Срна/