СОКОЛАЦ- Промоција књиге „Нова балканизација српских земаља“ генерала Винка Пануревића

363

На Сокоцу ће 28. октобра бити промовисана књига „Нова балканизација српских земаља“, генерала у пензији из Београда Винка Пандуревића.

У књизи упечатљивог и изазовног назива, анализиран је геополитички положај Балкана, западног Балкана и Србије, те геополитичка стварност српског народа у цијелости, и то у контексту стварања новог категоријалног апарата, у области географије, политичке географије, геополитике и међународног права, а који служи за преумљивање и уподобљавање нових поданика у земљама насталим након пада Берлинског зида, распада Југославије и експанзије Запада, наведено је у најави промоције.

Централно мјесто у књизи, како је наведено, заузимају теме: „Српски геополитички идентитет“, „Српско-албански односи кроз призму права народа на самоопредељење и права државе на сувереност“, „Република Српска и постдејтонска БиХ у светлу судара концепта унитарне БиХ и високоаутономне Републике Српске“, као и „Српске земље у етничком, историјском и државотворном смислу, пред изазовима новог политичко-територијалног разбијања, физичког уништавања, расрбљавања, протеривања, пропагандног демонизовања српског народа, те идеолошког и националног унутрашњег сукобљавања“.

Пандуревић је након завршетка Војне академије копнене војске, као официр ЈНА обављао одговорне дужности, а као професионални војник активно учестовао у рату који је пратио насилно разбијање Југославије.

У Војсци Републике Српске обављао је дужност команданта бригаде ангажоване на готово свим ратиштима у БиХ, па је крај рата дочекао у чину пуковника.

Након Дејтонског мировног споразума обављао је дужност замјеника начелника Генералштаба Војске Републике Српске, у чин генерала унапријеђен је 1997. и исте године одбранио докторску дисертацију.

Аутор је више књига из области социологије војске, војне стратегије и доктрине.

До сада је објавио књиге: „Социологија војске“, „Социјална екологија“, „Основи доктрине одбране Републике Српске“, „Национални интереси као исходиште војне доктрине“, „Рат у БиХ и паравојне формације“, „Рат у БиХ и стварање Војске Републике Српске“, „Живот се брани истином“ и „Нова балканизација српских земаља“.

Промоција ће почети у 18.00 часова у Парохијском дому Цркве Светог пророка Илије, у организацији Народне библиотеке Соколац.

/Срна/