СОКОЛАЦ- Прослављен Дан манастира Светог Георгија на Равној Романији

436

Манастир Светог Георгија на Равној Романији, у народ познат као Соколица, прославио је свој дан, а тим поводом Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом који је пожелио да Бог уједини, умножи и обожи вјерни народ.

Митрополит Хризостом служио је и помен за 4.100 погинулих српских бораца Сарајевско-романијске регије, чија су имена исписана на зидовима овог храма.

„Помолисмо се за покој душа свих пострадалих војсковођа, војника и свих жртава рата који су на овим просторима пострадали због имена српског, вјере православне и због слободе“, рекао је митропилт Хризостом.

Након молитвеног обреда, у порти храма одржана је духовна академија у присуству већег броја посјетилаца, а архимандрит Андреј, настојатељ манастира, пожелио је добродошлицу свима који су дошли на саборовање.

Он је напоменуо да су манастири кроз историју били вјековна огњишта око којих се српски народ окупљао, Богу молио, надахњивао да би имао снаге да живи и духовно и земаљски.

„Овдје сте дошли на ходочашће Мајци Божијој Мљекопитатељници чију свету икону чувамо у манастиру и нека би Господ Бог дао да се овако сабирамо још много година у благослову, у здрављу и да не буде прилика као прошлогодишња када се нисмо могли окупити за дан овог храма“, навео је Андреј.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да су се Срби на данашњи дан прије 31 годину на Романији окупили око академика Јована Рашковића, да је ту били тадашње вођство српског народа из БиХ, Хрватске, гости из Црне Горе, Србије, појединци из Македоније и српска дијаспора.

Он је напоменуо да су на данашњи дан основали Српску демократску странку за просторе Романије и Гласинца, а да је послије тога створена и Република Српска.

Бјелица је подсјетио да је српски народ био јединствен када су се послије рата борили да очувају оно оно што је Војска Републике Српске одбранила у рату, те позвао на слогу у Републици Српској да би се опет одбранили.

„Видите шта се дешава данас, да су почели да прогоне и хапсе људе због вербалног деликта, наше јунаке, војсковође, предсједника БОРС-а Миломира Савчића, који ниједан прекршај није направио. Али, не само он, душа нас боли и за свима онима од Динаре до Ђевђелије, од Крајине до Требиња“, истакао је Бјелица.

Говорећи о данашњем датуму, Бјелица је напоменуо да је управо 11. августа, 2002. освештан храм на Равној Романији, 2005. плоче на унутрашњим зидовима са именима погинулих бораца, а управо на овај дан храм је проглашен манастиром, те истакао да је на Романији отворена жива књига српске историје и страдања.

Брат погинулог српског борца, Сокочанин Мијат Томић, из породице која је поклонила земљу за изградњу храма на Равној Романији, рекао је да је идеја о градњи на том мјесту од његовог оца Петка и неколико пријатеља.

Обиљежавање Дана манастира на Равној Романији настављено је културно-забавним програмом у порти храма.

/Срна/