СОКОЛАЦ- Пројектом ЦЕБ 2 стамбено збринуте 64 породице, изградња још 50 станова

521

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство завршетком заједничког пројекта Владе Републике Српске и општине Соколац којим су завршена 64 стана чији кључеви су уручени корисницима алтернативног смјештаја у овој локалној заједници, те најавио изградњу још 50 станова.

Додик је рекао да је овај пројекат, у којем један удио има и Министарство за избјегла и расељена лица у Савјету министара, успјешно реализован након дужег времена.

„Успјели смо да изградимо и опремимо 64 стана која су данас додијељена корисницима који су до скоро били у привременом смјештају. Увијек је жал зашто нисмо раније, али могућности друштва су такве“, навео је Додик.

Додик је додао да ће, чим зима прође, бити асфалтиран паркинг испред зграде.

Он је најавио да ће на Сокоцу бити изграђено још 50 станова, чиме ће бити ријешен проблем свих породица са подручја ове локалне заједнице које још нису стамбено збринуте.

Додик је рекао да се састао са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом, са којим је разговарао о наредним пројектима.

„Ту смо да подржимо све пројекте, од изградње спортске дворане и много чега другог“, додао је Додик.

Он је најавио да ће Дирекција за путеве Републике Српске рехабилитовати обилазницу око Сокоца, а Град Источно Сарајево санирати главну улицу кроз Соколац.

„Ми ћемо подржати и изградњу Градске куће. То ћемо кандидовати да обезбиједимо одређена средства која иду из Србије према Републици Српској. Нема ниједног пројекта овдје који нисмо подржали“, рекао је Додик.

Веома је важно то што ова зграда није у некој изолованој зони, него је овдје у насељу. У том погледу ће и људи бити сретнији“, додао је Додик.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је уручивањем кључева од 64 стана ријешено стамбено питање за све кориснике алтеративног смјештаја на подручју ове локалне заједнице.

Бјелица је рекао да су неки од корисника, којима су данас уручени кључеви станова, и по 25 године чекали овај дан, те истакао да је овим, након девет година, завршен огроман посао захваљујући ресорним министарствима у Влади Српске и Савјету министара.

Он је навео да је општина Соколац издвојила 700.000 до 800.000 КМ за реализацију овог пројекта, односно за израду пројектне документације, припреме локације и одобрења и уређења простора око објеката.

Бјелица је рекао да је укупна вриједност овог пројекта око 4.000.000 КМ и да су два објекта изграђена из кредитних средстава Развојне банке Савјета Европе.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду бити ријешено стамбено питање за још један број лица, која немају адекватан смјештај.

„Све категорије становништва које су се налазиле у алтернативном смјештају на Сокоцу су данас ријешене. У Брезјаку ће бити петнаестак породица које ће иселити из тих објеката, тако да ћемо социјално уроженије смјестити у те станове, што смо већ и договорили“, рекао је Бјелица.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић рекао је да су ова два изграђена стамбена објекта продукт добре сарадње како извршне, тако и законодавне и локалне власти.

Он је напоменуо да су ова два објекта вриједности 2.800.000 КМ, изграђена кредитним средствима у оквиру пројекта ЦЕБ два – затварања колективних центара и алтернативних смјештаја.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш најавио је почетак градње још 314 станова у овој години.

Он је додао да ће врло брзо бити усељена и зграда у Вишеграду, те да је у оквиру Регионалног стамбеног програма планирано око 800 стамбених јединица на подручју цијеле Републке Српске.

/Срна/

Фото: Бојан Тошић