СОКОЛАЦ- Разматрана информација о извршењу буџета за прва три мјесеца

199

Одборници Скупштине општине Соколац разматрали су јуче информацију о извршењу општинског буџета за прва три мјесеца ове године, а сједница је почела обавјештењем из соколачког вртића да запослени у тој јавној установи данас ступају у једночасовни штрајк упозорења због вишемјесечног кашњења плата.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је да је општина три мјесеца у дефициту око 800.000 КМ, те да тенденција дефицита расте.

Радић је рекао да је и у прва три мјесеца ове године пуњење буџета са 16 одсто, што је, како је навео, јасан показатељ да буџет неће бити остварен у потпуности ни ове године, те да су предложили начелнику општине Соколац Миловану Бјелици да се ребалансом иде на смањење општинског буџета.

Он је нагласио да су одборници скупштинске већине већ дуже указивали да ће општина доћи у безизлазну ситуацију.

„Начелник општине није понудио ниједно рјешење иако смо низ година предлагали разне начине смањивања трошкова и реалнијег планирања буџета“, навео је Радић, изразивши забринутост за даље функционисање општине.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да он излаз из тешке ситуације у општинском буџету види у рефинансирању обавеза уз повољније камате, али да, упркос сагласностима виших нивоа власти, скупштинска већина то није прихватила.

„Када је ријеч о обезбјеђењу додатних средстава за функционисање локалне управе сада обавјештавам да ће доћи у питање и финансирање куповине аутобуске станице, финансирање изградње постројења за пречишћавање воде за пиће и пројектне документације по ЦЕБ-три, као и измиривање обавеза према радницима и многим буџетским корисницима. Све ће то доћи у питање“, рекао је Бјелица новинарима након сједнице.

Он је навео да додатне обавезе у буџету општине чине и подстицаји у пољопривреди, за шта ће за двије године требати око 700.000 КМ.

Говорећи о најављеном штрајку у вртићу, Бјелица је навео да подржава ставове запослених, те да ће почетком наредне седмице разговарати са њима о начину рјешавања овог проблема.

„Немамо додатних средстава, пали су приходи у буџету, али можемо то превазићи ако имамо разумијевања у локалној заједници да се премосте проблеми које тренутно имамо“, рекао је Бјелица.

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су на сједници приједлоге одлука о давању сагласности на цјеновник погребних услуга, на цјеновник одвоза комуналног отпада и о приступању израде Стратегије социјалног становања општине Соколац за период 2023-2030.

Одборници нису усвојили финансијске извјештаје неких локалних спортских клубова, организација и удружења, који су користили средства из општинског буџета.

Одборници су разматрали и информацију о реализацији закључака које је донијела ова Скупштина.

/Срна/