СОКОЛАЦ- Романијске бригаде имале значајан допринос у стварању Српске

181

На Сокоцу је јуче обиљежен Дан романијских бригада, Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване Војске Републике Српске, кроз чије редове је прошло више од 15.000 бораца, од којих је у одбрани Српске погинуло око 3.000.

Тим поводом служен је помен и положени вијенци на Централни споменик погинулим борцима.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да су припадници ове двије јединице дали значајан допринос у стварању Републике Српске, о чему говори низ чињеница почев од њихове зоне борбених дејстава, броја погинулих и рањених бораца, те броја одликовања која су добили за своју храброст.

Он је нагласио да су императив и услов стварања Републике Српске били слога и јединство које је народ имао у току рата и да је та генерација Срба постигла највећи историјски успјех стварајући српску државу са лијеве обале Дрине.

„Апелујем на комплетан српски народ на висок степен толеранције и међусобног уважавања и разумијевања и заузимање једног ширег друштвеног концензуса у коме ћемо дефинисати шта су наши национални интереси. Свакако један од основних је сачувати Републику Српску, њене надлежности, њену територију“, изјавио је Остојић новинарима.

Он је додао да би други приоритетни задатак требао да буде да се као општи јавни интерес подразумијевају и борачке категорије.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић нагласио је да кроз редове Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде прошло више од 15.000 српских бораца, да је више од 3.000 бораца дало своје животе за Српску и око 7.000 рањено, водећи борбе у одбрани Сарајевско-романијске регије и учествујући на другим ратиштима широм Српске.

„Ово је било најтеже ратиште, гдје се одлучивала судбина Републике Српске и да је ово ратиште једног милиметра попустило питање је да ли би данас имали уопште Републику Српску и да ли била оваква каква јесте“, истакао је Лалић.

Он је додао да су печат на Српску дали припадници Сарајевско-романијског корпуса па и романијских бригада, који су 1996. морали напустити своја у рату одбрањена огњишта и посмртне остатке својих најближих понијели на Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу.

Лалић је најавио да ће у наредном периоду бити формиран и Одбор дјеце погинулих бораца при борачким организацијама који ће с поносом његовати традиције својих очева и дједова.

Предсједник Одбора погинулих бораца при општинској Борачкој организацији Соколац Марко Јовановић, отац погинулог српског борца, присјетио се дана форимирања Друге романијске моторизоване бригаде којој се са својим пријатељима придружио пун воље да брани српски народ и са саборцима провео четири године у одбрани Српске, као члан штаба те бригаде.

На Централни споменик на Сокоцу на коме су уписана имена 1.250 погинулих српских бораца, поводом обиљежавања 31 године оснивања романијских бригада, вијенце су положиле делегације БОРС-а, са предсједником Раданом Остојићем на челу, Општинске борачке организације и општине Соколац, као и борачких организација Сарајевско-романијске регије.

Вијенце су положиле и делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Војних старјешина из Краљева, Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске и соколачког КУД „Завичај“.

Учесници обиљежавања Дана романијских бригада посјетили су и Спомен собу у којој се налази око 600 фотографија погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

/Срна/