СОКОЛАЦ- Санирајући бројне кварове, топлана ушла у губитак

395

Соколачка Топлана је, санирајући бројне кварове на мрежи и у котловници, ушла у губитак, а само у јануару наплатиће од корисника око 18.000 КМ мање од планираног износа због прекида у испоруци топлотне енергије, речено је Срни у Јавном комуналном предузећу „Соколац“, у чијем саставу дјелује Топлана.

Вршилац дужности директора у овом предузећу Огњен Ђурковић рекао је да су у јануару били огромни проблеми због честих кварова на дотрајалој мрежи и у котловници, гдје се због квара на измјењивачу тешко постизала потребна температура у топловодном систему, те поједини дијелови градског насеља остајали без гријања.

„На почетку јануара губици воде из топловодног система износили су дневно више од 100 метара кубних, тако да смо за јануар добили рачун за воду од 12.000 КМ, а за децембар је та обавеза износила 5.000 КМ, јер смо били периморани да допумпавамо велике количине воде, што је опет доводило до пада температуре у радијаторима“, истакао је Ђурковић.

Према његовим ријечима, један од већих кварова лоциран је у просторијама Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, гдје се уз темељ зграде у Улици цара Лазара, због пуцања цијеви, губила велика количина воде, а одмах након санирања тог, дошло је до квара на старим цијевима у Улици Радомира Нешковића.

Ђурковић је додао да су због пуцања цијеви у Улици Грује Новаковића станари објекта у Улици Симе Дрљаче и пословница ПИО јуче добили парно гријање, након 15 дана прекида, а у Топлани претпостављу да на том дијелу мреже и даље губе подношљиву количину воде због квара који се због сложености може отклонити тек кад буду бољи временски услови.

Он је подсјетио да је значајно порасла цијена сјечке и осталих дрвних сортимената који се користе као енергент у котловници Топлане, као и цијена превоза, а да је за сада само цијена гријања остала иста.

„Трошкови превазилазе фактурисане рачуне и тврдим да је око 300.000 и 350.000 КМ губитак Топлане по сезони, што тренутно нико не надокнађује“, рекао је Ђурковић.

Он је навео да Топлана има ненаплаћена дуговања корисника централног гријања 200.000 до 250.000 КМ по тужбама предузећа, те да је под знаком питања када и да ли ће то бити наплаћено.

Ђурковић је истакао да је од гранта општине Соколац, која је оснивач Јавног комуналног предузећа, од планираних 100.000 КМ до сада исплаћено 54.000 КМ, те да га забрињава како ће предузеће функционисати до краја сезоне гријања.

За сада, каже он, имају добру сарадњу и подршку од соколачког Шумског газдинства „Романија“.

„Преостаје нам да замолимо грађана да имају разумијевања за тешку ситуацију у којој смо се нашли и да дајемо све од себе да стање поправимо. Истовремено, молимо станаре који су имали гријање да плаћају своје обавезе како бисмо могли да рјешавамо низ кварова на дотрајалој мрежи“, поручио је Ђурковић.

Јавно комунално предузеће „Соколац“, у чијем саставу је и Топлана, основано је ослуком Скупштине општине Соколац 2013. године.

/Срна/