СОКОЛАЦ- Сарајевско-романијски приглавак све траженији на тржишту

357

Сокочанка Слободанка Бјековић освојила је друго мјесто на такмичењу у плетењу шарених приглавака одржаном у Вогошћи у организацији Удружења жена „Сахан“ и тако дала допринос у промовисању овог дијела нематеријалне културне баштине БиХ са Унескове листе.

На такмичењу у Вогошћи, одржаном 16. октобра, Бјековићева је представљала Удружење грађана „Женски интерактивни рурални центар“ из Источног Сарајева, које између осталих активности, креира нови туристички производ из кућне радиности, шарени сарајевско-романијски приглавак, плетен од вуне на традиционална начин.

Она каже да је њен шарени приглавак побиједио и на манифестацији „Дани тикве“ у Источном Сарајеву, гдје се се такмичило 5.000 плетиља.

Бјековићева је изразила задовољство што јој стижу признања за плетење сарајевско-романијског шареног приглавка који је на приједлог Удружења уврштен на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа Српске и што својим умијећем доприноси јачању културног идентитета народа овог краја.

„Прије двије године сам почела да плетем сарајевско-романијски приглавак држећи се традиционалног начина почетка и завршетка, мустре, шаре која има своју симболику, али понекад све то употпуним комбинацијом нових боја, како би мој рад био привлачан за савременог купца“, прича позната соколачка плетиља за Срну.

Према њеним ријечима, сарајевско-романијски шарени приглавак од вуне је све траженији производ на тржишту.

Бјековићева је увјерена да ће након што тај дуг процес заштите нематеријалне баштине буде завршен, жене у руралним крајевима имати сигурног купца за овај вид рукотворине и да је уз помоћ органа локалне управе лакше очувати традицију и обогатити туристичку понуду.

Она је подсјетила да плете више од 20 година и да њени ручно плетени радови – капе, шалови, рукавице, купаћи костими, шешири и чарапе, већ годинама захваљујући друштвеним мрежама стижу до купаца у САД, Канади и у више европских држава.

„Моји приглавци су се, захваљујући Удружењу, већ нашли као поклон из ових крајева у Чикагу, Италији и за сваки исплетени се нашао купац, што ми даје вољу да и даље радим“, истакла је Слободанка.

Бјековићева је члан соколачког Удружења грађана „Аурора“, односно Секције за друштвену активност жена која се, како каже, са својим „бисерима“ ручне радиности представља на свакој већој манифестацији у Српској и доноси награде и признања.

На недавно одржаним „Данима тикве“ у Источном Сарајеву члан „Ауроре“ Дивна Поповић Гајовић је добила награду за најљепшу тикву.

Гајовићева је рекла Срни да је њена првонаграђена тиква код повртара позната као „зелени хајдук“ и да се, умјесто за уљепшавање штанда са рукотворинама чланова „Ауроре“, нашла на штанду за необичне тикве.

„Ова клима и необично љето су учинили своје, па су и моје бројне тикве у врту постале још необичније по изгледу и величини без потребе за неким третирањима“, каже Гајовићева.

Она је нагласила да су на „Данима тикве“ рукотворине „Аурориних“ чувара традиције привукле пажњу свих посјетилаца, баш као и на 15. Сабору српског изворног народног стваралаштва у Војковићима.

У оквиру Удружења грађана „Аурора“, основаног 2007. године, дјелује и Секција за друштвену активност жена која окупља око 40 чланица.

/Срна/