СОКОЛАЦ- Све спремно за градњу Градске куће са тргом

685

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је Срни, након што је завршено идејно рјешење и главни пројекат Градске куће са тргом и спомеником патријарху Павлу, да је све спремно за почетак градње и да су ово важни дани за Соколац – источну капију Републике Српске.

Он је навео да је главни пројекат урадио Пројектни студио „Мотика“ – младог, али афирмисаног архитекте Новице Мотике.

Бјелица је напоменуо да су раније ријешени имовинско-правни односи, те је све спремно за почетак градње.

„Након састанка са реномираним архитектом Мотиком који ми је представио главни пројекат Градске куће, трга и спомен-обиљежја на Сокоцу који се налази у завршној фази реализације, могу да кажем да ће се градњом овог здања додатно подићи дух наших грађана, што је видљиво и сада када представљамо овај пројекат. Када крене градња наша грађевинска индустрија ће добити подстрек и додатни импулс. Самом изградњом добићемо нове културне и друштвене вриједности“, увјерен је начелник ове општине.

Бјелица је нагласио да нема препреке за кандидовање ове инвестиције према потенцијалним суфинансијерима, јер је комплетирана пројектна документација.

Он је подсјетио да је већ упутио захтјеве надлежним министарствима, позиве и апеле ка институтцијама да се укључе и подрже овај пројекат.

„Зашто је важна изградња овог здања не само за Соколац и Источно Сарајево, већ и за читаву Републику Српску, па и српство уопште – увјерен сам да никоме у Српској не морамо посебно објашњавати“, рекао је Бјелица.

Он је појаснио да изградњом Градске куће Соколац овај дио Српске добија позориште, биоскоп, галерију, а бибилиотека, која ускоро слави сто година, боље услове и више простора за рад.

„Република Српска у цјелини, изградњом планиране спомен-собе добија комплетиран меморијални центар Војничко спомен-гробље Мали Зејтилник, потом Музеј Гласинца и Романије, као спону прошлости овог народа са прошлошћу овог простора и његовом гласиначком културом“, истакао је Бјелица.

/Срна/