СОКОЛАЦ- Соларни панели самоодржив, исплатив и мултипликован начин стварања обновљиве енергије

233

Представници GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) организације у БиХ састали су се данас са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом, партнерима, сарадницима и релевантним субјектима важним за наставак развоја идеје везане за провођењe пројеката енергетске ефикасности на подручју општине Соколац.

Здравко Стефановски, консултант GIZ- a у области енергетске ефикасности истакао је да општина Соколац већ дужи период ради на пројектима енергетске ефикасности и пројектима стварања енергије из обновљивих извора. Ово је корак даље у настојањима да се у Спортској дворани направи Центар за производњу и обнову енергије помоћу соларних панела.

  • Познато је да су котлови на угаљ велики извори загађења и да их је неопходно замијенити адекватним видовима обновљиве енергије. Осмислили смо нови концепт који подразумијева мали дистрибутивни центар, који би се везао са основном и средњом школом. Ово је један бизнис план на коме заједно радимо, а који може бити самоодржив, исплатив и мултипликован на више објеката, казао је Стефановски.

Након обиласка поменутих локација и објеката, консултанти ће дати своје мишљење како би стручни сарадници у Општини Соколац припремили уредну пројектну и техничку документацију.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица казао је да Општина са Њемачком владом већ десетак година има одличну сарадњу. Према његовим ријечима, у неколико наврата сарађивали су са експертима из области енергетике, дрвопрераде, пољопривреде и туризма, као и са фондацијама и организацијама које подржавају пројекте енергетске ефикасности.

  • У плану је постављање соларне електране од 110 MW, чији је инвеститор и носилац капитала њемачка фирма. Упоредо радимо на реализацији мањих пројеката исте намјене. Један од њих је и постављање соларних панела на Спортској дворани са намјером да овај систем обухвати обје школе, зграду суда, а сутра и Градску кућу, чија ће изградња, надам се почети до краја године, казао је Бјелица.

Бјелица је рекао да се воде разговори о изради студије везане за снабдијевање топлотном енергијом на подручју наше општине. Нагласио је да је дошло вријеме да се убирају плодови деценијског улагања у различите пројекте које је припремало Одјељење за локални развој.

  • Формирање овог Одјељења дало је своје резултате, а бенефити су остварени и израдом Стратегије развоја општине Соколац за период 2020 – 2030. године. Путеви су нам отворени и Соколац постаје интересантно мјесто за инвеститоре.

Општина Соколац се показала као озбиљан партнер, како компанијама и међународним развојним организацијама, тако и банкама. Може се похвалити низом реализованих пројеката заједно за GIZ, UNDP, Развојном банком Савјета Европе, Свјетском банком, Европском банком за обнову и развој, Европском инвестиционом банком.

300.000 КМ за објекат у који ће бити постављено постројење за пречишћавање отпадних вода

Европска инвестициона банка је инвестирала комплетну Студију изводљивости свеобухватног рјешавања водоснабдијевања општине Соколац, рјешавање отпадних вода, третман отпадних вода са постројењем за пречишћавање. За објекат у који ће бити постављено постројење за пречишћавање отпадних вода општина је буџетом планирала издвојити 300.000 КМ, а сву механизацију и опрему која је потребна за тај систем обезбиједиће влада Чешке Републике. Ово је још један, како кажу, здрав пројекат за који се очекује помоћ од горе поменутих партнера.

/Инфо центар Соколац/