СОКОЛАЦ- Спроведена акција „Растимо сигурно“

225

У оквиру превентивне кампање „Растимо сигурно“ припадници Полицијске станице Соколац, данас су дијелили промотивни материјал грађанима наше локалне заједнице поводом Међународног дана нестале дјеце. Тиме се изражава подршка за сву несталу дјецу за којом се још увијек трага, те нада да ће она бити пронађена и заштићена, а уједно се обиљежава сјећање на дјецу која, нажалост, никада нису пронађена.

Ово је прилика да се јавност упозори да нестанак дјетета никада није безазлен, те да одлазак из сигурности дома или установе којој је дијете повјерено увијек представља потенцијалну опасност да дијете постане жртва насиља, искориштавања или другог казненог дјела.

Полицајац Ђорђије Косорић је објаснио шта радити у ситуацији када дијете нестане.

„У таквим ситуацијама родитељи морају остати прибрани, те се распитати код чланова породице, пријатеља или комшија. Најбоље је потрагу почети на мјесту гдје је ваше дијете задњи пут виђено, те провјерити оближња опасна мјеста. Уколико дјетета још увијек нема, неопходно је позвати полицију која преузима даљу потрагу „, навео је Косорић који је истакао да је минулих дана у Основној школи „Соколац“ одржано предавање ученицима како треба да се понашају уколико се изгубе.

У Републици Српској протеклих година није било евидентираних случајева отмице дјетета, док сваке године унутар земаља Европске уније нестане око 250.000 дјеце. Важно је да се на сваки нестанак дјетета, и кад се то чини најбезазленијим, правовремено реагује, те обавијести полиција.

/Инфо центар Соколац/