СОКОЛАЦ- Сутра полагање вијенаца на Споменик солунском борцу

300

На Сокоцу ће сутра, поводом обиљежавања Дана потписивања примирја у Првом свјетском рату, бити положени вијенци на Споменик солунском борцу на којем су уписана 363 имена доборовљаца са подручја соколачке општине.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да ће вијенце положити делегација Амбасаде Србије у БиХ, општине Соколац и Удружења потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године.

Соколачко Удружење потомака и поштовалаца добровољаца сваке године организује обиљежавање 11. новембра – Дана потписивања примирја у Великом рату.

Предсједник овог удружења Бранимир Ђурковић рекао је Срни да у оквиру обиљежавања буду положени вијенци на Споменик солунском добровољцу на којем су уписана 363 имена доборовљаца са подручја општине Соколац.

Ђурковић је подсјетио да ово удружење полагањем вијенаца обиљежава и 15. септембар – Дан почетка пробоја Солунског фронта када се слави и Дан српског јединства, слободе и националне заставе – заједнички празник Србије и Републике Српске.

Споменик српском добровољцима учесницима ратова за одбрану Србије од 1912. до 1918. постављен је крајем 2008. године на Сокоцу по узору на обиљежје српском ратнику испред Цркве Ружица на Калемегдану.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се као знак сјећања на 11. новембар када су силе Антанте потписале примирје са НЈемачком у Француској, чиме је 1918. окончан Први свјетски рат, који је почео 1914. године.

/Срна/