СОКОЛАЦ- Сутра почиње обиљежавање Дана манастира Светог Георгија на Равној Романији

351

Дан манастира Светог Георгија на Равној Романији биће обиљежен у наредна два дана духовним и културним садржајима.

Манастир Светог Георгија на Равној Романији освештан је 11. августа 2002. године, а на његовим унутрашњим зидовима уписана су имена 4.100 бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату.

Настојатељ манастира на Равној Романији архимандрит Андреј рекао је Срни да ће обиљежавање Дана манастира почети сутра, вечерњим богослужењем од 18.00 часова, а потом народним саборовањем и весељем у порти храма.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће Свету архијерејску литургију у сриједу, 11. августа, када ће бити служен и помен за пострадале војнике и војсковође у одбрамбеним биткама и ратовима.

Литургија поводом Дана освештања, отварања манастира и сјећања на српске борце почеће у 9.00 часова.

Из соколачке Установе за културу „Перо Косорић“ су за сриједу, 11. август, најавили манифестацију 24. „Госпојинске вечери културе“, са програмом „Теби, горо Романијо“.

Вршилац дужности директора ове установе Душка Лукић рекла је Срни да ће у оквиру ове манифестације у порти манастира на Равној Романији наступити велики број културно-умјетничких друштава и изворних пјевачких група, те извођача на традиционалним инструментима.

„Ове године очекујемо пјеснике, гусларе, фрулаше и 12 етно-група, те више удружења која ће презентовати народну-кухињу и народне рукотворине романијско-гласиначког краја“, навела је Лукићева.

У порти манастира Светог Георгија у сриједу, 11. августа, биће одржани и Дан меда и љекобиља, а гости славља на Романији биће и организатори традиционалне „Купусијаде“ из Мрчајеваца.

/Срна/