СОКОЛАЦ- Сутра промоција књиге Винка Пандуревића

324

На Сокоцу ће сутра бити промовисана књига „Нова балканизација српских земаља“ аутора Винка Пандуревића из Београда.

„У књизи је анализиран геополитички положај Балкана и Србије и геополитичка стварност српског народа у целини и то у контексту стварања новог категоријалног апарата, у области географије, политичке географије, геополитике, међународног права, које служи за преумљавање и уподобљавање нових поданика у земљама насталим након пада Берлинског зида, распада Југославије и експанзије Запада“, наводи се у обавјештењу за медије.

Централно мјесто у књизи, према наводу аутора, заузимају теме: „Српски геополитички идентитет“, „Српско-албански односи кроз призму права народа на самоопредјељење и права државе на сувереност“, „Република Српска и постдејтонска БиХ у свјетлу судара концепта унитарне БиХ и високоаутономне Српске“ и друге теме.Генерал у пензији Винко Пандуревић је рођен у селу Јасик код Сокоца, одакле је након завршене Гимназије отишао на Војну академији копнене војске у Београд.

Kао официр ЈНА обављао је одговорне дужности, а као професионални војник активно учестоваво у рату који је пратио насилно разбијање Југославије.У Војсци Републике Срспке обављао је дужност команданта бригаде ангажоване готово на свим ратиштима у БиХ, па је крај рата дочекао у чину пуковника.

Након Дејтонског мировног споразума обављао је дужност замјеника начелника Генералштаба Војске Републике Срспке, а у чин генерала унапријеђен 1997. и исте године одбранио докторску дисертацију.

Аутор је више књига из области социологије војске, војне стратегије и доктрине.Пандуревић је до сада објавио књиге „Социологија војске“, „Социјална екологија“, „Основи доктрине одбране Републике Српске“, „Национални интереси као исходиште војне доктрине“, „Рат у БиХ и паравојне формације“, „Рат у БиХ и стварање Војске Републике Српске“, „Живот се брани истином“.

Промоција почиње од 18.00 часова у Парохијском дом Цркве Стетог пророка Илије у организацији Народне библиотеке Соколац.

/Срна/