СОКОЛАЦ- Удружење вишечланих породица ускоро поново активно

316

На изборној скупштини Удружења „три плус“, заказаној за 4. новембар, на Сокоцу биће изабрано ново руководство и представљена предложена верзија закона о мајци, договорено је на састанку начелника општине Соколац Милована Бјелице и предсједника републичког Удружења „четири плус“ Миладина Готовца.

Бјелица је нагласио да ће изборној скупштини присуствовати представници локалне управе и републичког Удржења „Четири плус“, које је проглашено удружење од јавног интереса за Републику Српску.

Он је подсјетио да је на Сокоцу осам година добро функционисало удружење „Три плус“ чија улога је била помоћ мајкама које не раде, помоћ у набавци школског прибора и књига, суфинасирање екскурзија, те помоћ у стамбеном збрињавању и запошљавању мајки и младих из вишечланих породица.

Бјелица је рекао да је соколачко удружењу већ двије године у мировању, па је локална управа из буџетске резерве и давања за невладин сектор помагала код рјешавања неких потреба тих породица.

Говорећи о припремама закона о мајци, Бјелица је изразио наду да ће овај закон наићи на разумијевање и да ће га подржати сви посланици у Народној скупштини Српске, јер је ријеч о питању пронаталитене политике.

„Република Српска би са овим законом много добила, зауставило би се исљевење са ових простора и охрабрило младе брачне парове да рађају више дјеце“, навео је начелник општине Соколац.

Он је нагласио да ова општина подржава све активности које води Удружење „четири плус“, те додао да ће соколачко Удружење „три плус“ дјеловати у саставу овог републичког удружења.

Бјелица је позвао родитеље са подручја општине који имају троје и више дјеце да се јаве у кабинет начелника општине ако су заинтересовани да учествују у раду удружења.

Готовац је навео да је се на Сокоцу улагало у породицу и да ова општина може служити као примјер добре пронаталитетне политике.

Он је нагласио да је због истека мандата досадашњег предсједника удружења вишечланих породица на Сокоцу заказана изборна скупштина на којој ће бити изабрано ново руководство ове организације.

Готовац је позвао све вишечлане породице са троје, четворо и више дјеце са подручја општине да присуствују овој скупштини на којој ће бити представљена предложена верзија закона о мајци које је ово удружење прошле године упутило ресорном министарству Републике Српске.

Он је рекао да ће то бити искључиво пронаталитетна мјера у којој ће бити утврђено право на материјални додатак за незапослене и запослене мајке, под условом да су мајка и дијете резиденти Републике Српске.

Изборна скупштина биће одржана у сали за сједнице Скупштине општине од 18.00 часова.

/Срна/