СОКОЛАЦ- Једногласно усвојени нацрт ребаланса за ову и нацрт буџета за наредну годину

272

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су данас Нацрт ребаланса буџета за ову и Нацрт буџета за 2023. годину, уз више амадмана, а који ће се у виду приједлога наћи на наредној сједници заказаној за 29. децембар.

Према одлуци о Нацрту ребаланса, буџет општине Соколац за ову годину износиће 11.044.160 КМ и увећан је за око 1.252.220 КМ, што је 13 одсто више у односу на планирани за 2022. годину.

Буџет општине Соколац за 2023. годину, према Нацрту који се нашао пред одборницима, требао је да износи 12.488.000 КМ, али ће претрпјети измјене кроз више предложених амандмана које је уложио клуб одборника СНСД-а.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица захвалио се одборницима локалне скупштине који су дали подршку ревидираном Нацрту ребаланса буџета за ову и ревидираном Нацрту буџета за наредну годину.

Он је изразио увјерење да је буџет за 2023. годину био реално планиран и да ће највероватније доћи до ребаланса већ половином наредне године, иако неки одборници не могу сада да прихвате да ће доћи до продаје веће површине замљишта на Равној Романији, гдје је планирано ризорт одмаралиште, јер има велики број заинтересованих купаца зашто је, како каже, локална управа добила и подршку Владе Републике Српске.

„Влада ће нам обезбиједити средства за рјешавање инфраструктуре са почетком грађевинске сезоне код водоснабдијевања, рјешавања отпадних вода и путних саобраћајница на површини од око 400 дунума“, рекао је Бјелица.

Он је нагласио да ће се на Сокоцу градити и соларна електрана од 100 мегавата, за шта је локална управа створила амбијент и обезбиједила земљиште, да ће се градити постројење за пречишћавање воде за пиће, суфинасирати постројење за пречишћавање и третман отпадних вода и канализациони вод, од Клаонице до Гласиначког поља, чиме се заокружује комплетна инфраструктура на подручју ове општине.

Бјелица је истакао да је прихватио амандмане из клуба одборника СНСД-а на Нацрт буџета за 2023. годину у којима се истиче да је нереално планирана наплата средстава од продаје градског грађевинског земљишта, али да је увјерен да ће вријеме показати да је у праву.

„Наставићемо да се договарамо у наредном периоду да не угрозимо планиране инвестиције“, рекао је Бјелица и додао да је веома значајно да општина Соколац има усвојен и ребаланс за ову у буџет за наредну годину, те да ће се поједине ставке кориговати у ходу.

Шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је новинарима да је оквир буџета за ову годину давао могућности начелнику да релаксирано фукционише, да сматрају да ребаланс није ни требао да иде на повећање, те су уложили амандман да се дотација коју Влада Републике планира као помоћ општини Соколац повећа са 1.300.000 КМ на 1.600.000 КМ, што је једино реално повећање.

Он је истакао да је буџет за наредну годину према Нацрту био планиран у максималном и нереалном обиму и смањен је са планираних 12.488.000 КМ уложеним амандманима за неких 1.500.000 КМ, те га довели на 11.044.000 КМ, односно на ниво релабанса за ову годину, увјерени да је то реалан оквир, какав ће се наћи у приједлогу буџета на наредној сједници.

Радић је изразио захвалност Влади Републике Српске и Министарству финансија за помоћ и разумијевање које исказују сваке године кроз помоћ општини Соколац, без које би, како каже, било тешко функционисање општине Соколац, те додао да је за наредну годину ова помоћ планирана у износу од 1.500.000 КМ.

/Срна/