СОКОЛАЦ- Усвојен нацрт буџета у износу 9.700.000 КМ

304

Нацрт буџета општине Соколац за ову годину од 9.700.000 КМ једногласно је данас усвојен на ванредној сједници Скупштине општине.
Предсједник Скупштине општине Сретко Марјановић рекао је новинарима да слиједи даља процедура до коначног усвајања буџета.

Он је напоменуо да је прихваћена сугестија да се помогне пољопривредницима ове локалне заједнице, а првенствено удружењу мљекара са стимулацијом из буџета од 10 фенинга по литру млијека испорученог мљекарама, с тим да неће бити занемарене ни друге пољопривредне дјелатности.

„Надам се да ће ово бити један од корака и у будуће, да све проблеме заједнички и разумно договарамао и рјешавамо“, навео је Марјановић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство због једногласног усвајања нацрта буџета општине Соколац за 2022. и постизања коректног договора који је у интересу грађана и одређених категорија становништва, посебно када је ријеч о пољоприведној производњи и спорту.

„Заједнички ћемо радити на изналажењу средстава, јер је пред нама тешко вријеме, у коме ће доћи у проблем Европа и са производњом хране“, оцијенио је Бјелица, додајући да је локална заједница одлучила да бар на симболичан начин изађе у сусрет соколачким мљекарима, рекордерима у производњи на широј романијској регији.

Он је навео да су планирана повећана издвајања и за спорт, гдје је ангажовано више од 1.000 младих кроз спортске клубове, чиме ће локална управа допринијети побољшању стања у области спортског и здравог живота младих.

„Данас нису никакве коалиције успостављане, него се радило у интересу грађана у чему су одборници показали одговорност према грађанима и локалној заједници“, истакао је начелник општине Соколац.

Бјелица је нагласио да ће локална управа настојати да и ове године обезбиједи сјеменски материјал основних повртларских култура за социјално угрожене породице.

Страхиња Башевић из клуба одборника СНСД-а нагласио је да је једна од основних примједби на раније предложени Нацрт била да је буџет нереалан, те да су данас одборници ушли у почетну фазу усвајања буџетског оквира потрошње за ову годину општинске администрације и предузећа чији је оснивач општина Соколац.

Према његовим ријечима, основ за те тврдње било је извршење буџета у претходним годинама, гдје поједине ставке нису извршене ни у половичном проценту од планираног.

Башевић је навео да су одборници скупштинске већине жељели изнаћи најбољи начин за рјешавање проблема скоро 200 породица мљекара, које су због раста пратећих трошкова у овој производњи дошле на граници егзистенције.

„Постигнут је договор да те породице до краја године из буџета имају 10 фенинга по литру мљијека, продатог мљекарама“, навео је Башевић.

Он је истакао да је након разговора са представницима ресорног министарства у Влади Српске, кренула и почетна фаза изналажења помоћи мљекарима и са овог нивоа власти.

Срђан Кнежевић из клуба одборника Демос је рекао да су подржали Нацрт буџета, искључиво због увођења подстицаја за пољопривредну производњу и за произвођаче млијека.

Он је оцијенио да Нацрт буџета има мањкавости, на шта ће тај клуб амандмански дјеловати у наредној фази усвајања овог документа, јер се, како каже, може предвидјети да ће ново задужење општине у 2022. бити веће од два милиона КМ.

Кнежевић је рекао да нису задовољни ни односном унутар саме скупштинске већине, јер клуб Демоса није учестовао у договорима са начелником општине око Нацрта буџета.

На сједници Скупштине општине Соколац 30. децембра прошле године, одборници скупштинске већине су били уздржани код усвајања Нацрта буџета за 2022. тврдећи да приходовна страна није заснована на реалним основама.

Према првом Нацрта буџета укупна буџетска средства износила би 10.042.500 КМ.

/Срна/