СОКОЛАЦ- Усвојен План отклањања неправилности утврђених у Извјештају о проведеној финансијској ревизији

347

На 11. редовној сједници Скупштине општине Соколац одборници су једногласно усвојили План отклањања неправилности утврђених у Извјештају о проведеној финансијској ревизији Општине Соколац за период 1.1– 31.12.2020. године, који је оцијењен с резервом.

Према ријечима одборника Савеза независних социјалдемократа Страхиње Башевића, ревизорски извјештај је потврда њихових критика о раду саме општинске администрације које су упућивали на претходним сједницама.

У Извјештају о проведеној финансијској ревизији Општине Соколац утврђено је више неправилности међу којима су кршење закона о јавним набавкама, кршење закона о буџетској потрошњи и других ставки на које смо указивали и на које смо очекивали конкретне одговоре. Одговор начелника општине и општинске администрације је да немају замјерке на презентовани извјештај, што је алармантно стање за функционисање наше локалне заједнице, и последњи моменат да се реагује. Планом отклањања неправилности утврђених у Извјештају дате су препоруке за отклањање ових грешака, па се надам да ће се у наредном периоду неко озбиљније позабавити овим питањем, истакао је Башевић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је задовољство својим радом, али и радом својих сарадника, јер од четири ревизорска извјештаја током његових мандата на мјесту начелника, ниједан није био негативан.

Извјештај о проведеној финансијској ревизији Општине за 2020. годину прихваћен је уз мишљење са резервом, а Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске дала је препоруке на основу којих је локална управа сачинила план отклањања неправилности. Скупштинска већина има примједбе на одређене ставке јавних набавки, међутим, да је било неких незаконитости које је требало процесуирати то би урадила Служба за ревизију. Питање јавних набавки је било изражено код реконструкције зграде општине, у дијелу набавке канцеларијског намјештаја око четрдесетак хиљада КМ, рекао је Бјелица.

Локални парламент је усвојио и Стратегију развоја туризма општине Соколац за период од 2021-2025. године. Према ријечима директора консултантске фирме „Хаврекс“ из Бањалуке, Зорана Павловића, који је био консултант овог развојног документа, у изради истог учествовало је 12 представника установа, организација, друштава и удружења на више радионица, што је резултирало са 32 пројекта који су набројани у Стратегији.

Сједници су присуствовали и чланови Удружења произвођача млијека Соколац који су Скупштини упутили захтјев за подстицај за производњу млијека. Одборници СНСД-а су дали иницијативу да се дефинишу прецизни кораци у реализацији закључака који ће допринијети рјешавању ових проблема.

Договорено је да се испред Скупштине формира радно тијело које ће направити пар састанака, са мљекаром „Пађени“ која је главни откупљивач на општини Соколац, затим са представницима Министрства како би разговарали о категоризацији простора на којем се врши производња у смислу различитих субвенција које би требали да добију. Надлежном одјељењу смо упутили иницијативу да изради анализу, како би до следећег скупштинског засиједања имали све прецизно издефинисано, уз приједлог општинске администрације о субвенцији за сваки литар откупљеног млијека овог удружења, рекао је одборник СНСД-а Страхиња Башевић.

Према ријечима предсједника Скупштине Сретка Марјановића, закључак је усвојен и њим је надлежном одјељењу наложено да у року од 7 дана изврши анализу стања и изнесе приједлог о висини субвенције по литру откупљеног млијека.

Формирана је радна група од осам чланова која ће овим поводом у наредних двадесет дана организовати састанке са представницима Министарства и откупљивачима млијека.  Исходом ових састанака и анализом одјељења издефинисаћемо субвенцију за откупљени литар млијека до наредног скупштинског засиједања, објаснио је Марјановић.

Поред поменутих тачака, одборници су усвојили и Одлуку о утврђивању вриједности некретнина на подручју општине Соколац, те Одлуке о измјени и допуни Статута Јавног комуналног предузећа „Соколац“  и ЈП „Инфо Центар“ Соколац.

На иницијативу одборника СДС-а Миодрага Дупљанина усвојен је и Закључак  да представници локалне управе ступе у контакт са власником фирме „Аутохерц“ и Аутобуске станице у Сокоцу, како би пронашли рјешење за отварање Аутобуске станице и омогућили пружање услуга суграђанима, као и превозницима чије линије пролазе кроз ову општину.

/Инфоцентар/