СОКОЛАЦ- У завршној фази 64 стана из пројекта „ЦЕБ два“

374

Стручна комисија извршила је технички пријем два стамбена објекта са 64 стана на Сокоцу изграђена по пројекту „ЦЕБ два“, чија је укупна вриједност око четири милиона КМ, а за који је подршку дала Влада Републике Српске, рекао је новинарима начелник општине Милован Бјелица.

Бјелица је додао да је овај поступак пријема претходио издавању употребне дозволе, рјешења корисницима и омогућио усељење лицима која су испунила услове за овај вид смјештаја.

Он је нагласио да ће у овим становима бити смјештене 52 породице из прихватног центра на Мајданима код Сокоца и алтернативног смјештаја из Брезјака, те 12 породица које су биле смјештене у баракама.

Бјелица је подсјетио да је пројекат „ЦЕБ два“ покренуло Министарство за људска права и избјеглице БиХ уз учешће Министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске и да се финансира кредитним средствима Развојне банке Савјета Европе, уз учешће локалне заједнице износом од око 800.000 КМ.

Циљ пројекта је затварање колективних и алтернативних смјештаја.

„Завршени су радови на прикључењу воде, струје и гријања и прикључења на канализациону мрежу, те ријешена дренажа, проблем површинских вода и путна комуникација око објеката“, навео је Бјелица.

Он је нагласио да су средства за опремање станова обезбијеђена по пројекту који је финансирао УНХЦР, те додао да су сви станови опремљени електричним апаратима, веш-машинама, ормарима и креветима.

Бјелица је изјавио да је општина Соколац приступила новим преговорима у вези са пројектом „ЦЕБ два“ о могућности изградње треће зграде због неких породица које испуњавају услове социјалног становања, али се овај пут нису пријавиле на вријеме.

Извођач је предузеће „Јокић-инвест“ из Зворника, а радови су почели у мају 2018. године.

/Срна/