СОКОЛАЦ- У понедјељак обиљежавање 30 година од оснивања САО Романије

408

На Сокоцу ће у понедјељак, 22. новембра, свечаном академијом под називом „Док је Романије“ бити обиљежено 30 година од оснивања Српске аутономне области /САО/ Романија, односно САО Романија-Бирач, рекао је Срни начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Бјелица, који је и предсједник Организационог одбора ове манифестације, подсјетио је да је Српска аутономна област Романија формирана 9. новембра 1991. године, а иницијални састанак је одржан 17. новембра те године.

„Реорганизацијом Српских аутономних области САО Романија се 21. новембра спаја са Српском аутономном области Бирач и настаје САО Романија-Бирач, која 1992. године улази у састав Српске Републике БиХ“, навео је Бјелица.

Према његовим ријечима, САО Романија-Бирач простирала се географским регионима планина Романија, Јахорина, Требевић и Сјемећ, те Гласиначким и Сарајевским пољем и регијом Бирач. Бјелица је нагласио да ће овај датум посебно занчајан за српски народ у БиХ бити обиљежен под слоганом „Романија памти и слави јунаке своје“.

Према програму обиљежавања 30 година од оснивања САО Романије и САО Романија-Бирач, у понедјељак 22. новембра биће служен парастос и положени вијенци на Централни крст на Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, те положени вијенци на Централни споменик погинулим српским борцима Сарајевско-романијске регије на коме је уписано 1.250 имена.

Свечана академија „Док је Романије“ истог дана почеће у 16.00 часова у Парохијском дому цркве Романијска Лазарица на Сокоцу.

/Срна/