СОКОЛАЦ-У „Романијапутевима“ спремно дочекују почетак зимске сезоне

337

У „Романијапутевима“ и ове године спремно дочекују почетак зимске сезоне у којој ће њихова механизација и радници одржавати проходним више од 600 километара магистралних и регионалних путева у Сарајевско-романијској и Горњоподрињској регији, рекли су Срни у овом предузећу.

„Спремни смо као и увијек да испоштујемо све што је предвиђено раније уговореним документима потписаним са Дирекцијом за путеве и на располагању имамо потребан број средства и механизације“, нагласио је технички директор у „Ромнијапутевима“ Драган Булошчић.

Он је додао да предузеће има и средства у резерви због редовних послова и одржавања локалних путева у општинама са којима склопе уговор.

Булошчић је истакао да „Романијапутеви“ уз потребну механизацију имају довољно соли и абразивног материјала за зимску сезону која је на прагу.

„У зависности од временских услова за једну сезону на наше двије области потребно је и више од 12.000 метара кубних фракције, односно дробљеног камена прописане величине за магистралне и регионалне путеве“, појаснио је он.

Према његовим ријечима, расположива механизација овог предузећа – утоваривачи, грејдери, трактори, фрезе и специјална возила за одржавање саобраћајница у зимском периоду могу да изађу на терен чим то буде потребно у свих 14 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије које покривају.

Булошчић је подсјетио да у ове двије регије предузеће има више посла на одржавању у зимском периоду због високих планинских превоја Романија, Требевић, Јахорина, Хан Пијесак и Сјемећ.

„Око 70 одсто наше мреже одржавања магистралних и регионалних путева на ове двије области прелазе подручје изнад 700 метара надморске висине, што говори о томе колико је тежак терен за одржавање путева у зимским условима“, истакао је Булошчић.

Он је нагласио да се магистрални и регионални путеви одржавају према утврђеним приоритетима, што јавност треба да зна, те да се прво чисте магистрални путеви и пут према Јахорини, иако не спада у ред магистралних, а остали се раде у више приоритета.

Према Правилнику о одржавању јавних путева у Републици Српској, одржавање путева у зимском периоду почиње 15. новембра текуће, а завршава се 15. марта наредне године, с тим да у зависности од временских прилика сезона може почети и прије.

Предузеће за одржавање, заштиту, реконструкцију и изградњу путева „Романијапутеви“ са сједиштем у Подроманији код Сокоца основано је 1992. године и запошљава око 250 радника.

/Срна/