СОКОЛАЦ- У току завршни радови на изградњи зграда за расељене и социјално угрожене породице

403

Изградња два објекта у Сокоцу, према пројекту ЦЕБ II, чији је циљ затварање колективних центара у Босни и Херцеговини, те рјешавање социјалног становања приводе се крају. Начелник општине Соколац Милован Бјелица обишао је градилиште, гдје су у току завршни радови на вањском уређењу око објеката. Према ријечима начелника Бјелице, од израде пројектне документације до финалних радова на овом пројекту се ради већ девет година.

 Станови су завршени, у наредним данима слиједе радови на прикључењу воде, струје и гријања, те прикључења на канализациону мрежу. Трошкови ових радова, које према пројекту финансира општина Соколац, износиће око 400.000 КМ. И поред пројеката укупни трошкови локалне заједнице на овом пројекту прећи ће 800.000 КМ, али добијамо зграде које у бруто износу вриједе преко четири милиона КМ, истакао је Бјелица.

У оквиру пројекта изграђене су двије зграде са 64 стамбене јединице у које ће бити смјештене 52 породице из Прихватног центра на Мајданима и алтернативног смјештаја из Брезијака, те 12 породица које су биле смјештене у баракама на локалитету новоизграђених објеката.

– Власник објеката је општина Соколац и станови се не могу откупити. Станари ће плаћати закупнину по цијени од 1КМ по метру стабменог простора. Закупнина ће ићи на посебан фонд који ће се користити за отклањање кварова и оштећења у тим објектима. Станове могу да користе породице којима су исти додјељени, а вјероватно ће доћи тренутак када ће имати прилику да их откупе, објаснио је Бјелица.

Све стамбене јединице су опремљене основним намјештејем.

– Финансијска средства за опремање станова смо успјели обезбједили путем пројекта који је финансирао UNHCR. Све стамбене јединице имају кухињу са електричним шпоретом, фрижидером и кухињском напом, трпезаријски сто и столице, машину за прање веша, кревете и ормаре за градеробу. Када је у питању вањско уређење рјешили смо дренажу око објеката, те површинске и подземне воде које се појављују. Ријешена је путна комуникација и инфраструктура. У току су завршни радови на вањском уређењу и ја се надам да ће ови објекти бити усељени половином октобра, рекао је Бјелица и додао да многи људи, укључујући и његове ближе сараднике нису били сигурни да ће успјети реализовати овај изузетно значајан пројекат.

Радови на изградњи објеката из пројекта ЦЕБ II у Сокоцу почели су у марту 2018. године. Циљ пројекта „Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја у БиХ (ЦЕБ II)“ који се финансира кредитним средствима Развојне банке Савјета Европе је дугорочно рјешавање проблема становања расељених особа у Босни и Херцеговини. Реализацијом овог пројекта у Босни и Херцеговини осигураће се најмање 2.600 стамбених јединица након чега ће више од 7.200 корисника 121 алтернативног смјештаја бити пресељено у нове стамбене јединице.

/општина Соколац/