СОКОЛАЦ- У току реновирање надгробних споменика на „Малом Зејтинлику“

444

На Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу радници бањалучког „Градског гробља“ раде на санацији 57 надгробних споменика, а посао, процијењене вриједности око 69.000 КМ без ПДВ-а, планирају завршити у наредних десетак дана.

Према одлуци о избору најповољнијег понуђача у Министарству рада и борачко-инвалидске заштиту Републике Српске посао санације је додијељен бањалучком „Градском гробљу“ за понуђену цијену од 68.885 КМ, без ПДВ-а.

Маринко Пејић из „Градског гробља“ рекао је Срни да се ради потпуна адаптација постојећих надгробних споменика, отклањање оронулог дијела и постављање новог камена и плоче „кристал“, те враћање постојећег споменика.

„Радови теку планираном динамиком и даћемо све од себе да се посао заврши квалитетно и у планираном року“, истакао је Пејић.

У општинској Борачкој организацији Соколац су рекли Срни да је до сада на „Малом Зејтинлику“ урађена санација и постављене једнообразне плоче на 604 надгробна споменика и да су за обнављање преостала још 354 споменика, оштећења зубом времена, ниском температуром и обилним сњежним падавинама на овом подручју.

Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ настало је егзодусом Срба из Сарајева и околине, након потписивања Дејтонског споразума у новембру 1995. године, када су породице са тог подручја понијеле и земне остатке погинулих српских бораца и пренијеле их на подручје општине Соколац, гдје је сахрањено 960 припадника Војске Републике Српске.

/Срна/