СОКОЛАЦ- Формирана нова скупштинска већина

577

Скупштинску већину у новом сазиву Скупштине општине Соколац чиниће седам одборника СНСД-а, два одборника Демоса, један одборник Уједињене Српске и један независни одборник који се раније налазио на одборничкој листи ДНС-а.

У опозиционом блоку су, након осам година, пет одборника СДС-а, два ПДП-а и два одборника ДНС-а.

На сједници локалног парламента је, након верификације мандата и погалања свечане заклетве 21 одборника, пређено на разрјешења досадашњег предсједника Скупштине, избор новог, те избор скупштинских тијела.

За предсједника Скупштине општине Соколац тајним гласањем је изабран Сретко Марјановић из Уједињене Српске, који је донедавно био руководилац фирме „Аутохерц“ на Сокоцу, а за потпредсједника Скупштине Срна Рајак из Демоса, студент математике и физике.

Марјановић је нагласио да ће нова скупштинска већина тежити да рад законодавне и извршне власти буде јединствен, те најавио да ће подржати све пројекте који су у интересу грађана ове локалне заједнице.

„Врата предсједника Скупштине општине Соколац ће бити увијек широм отворена за све грађане, без обзира на политичке ставове и мишљења“, поручио је Марјановић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао новинарима да је за скупштинску већину био пресудан један глас независног одборника Његоша Самарџије, који је напустио ДНС и као независни одборник се придружио клубу окупљеном око СНСД-а.

Бјелица је изразио увјерење да ће постојати сарадња са новом скупштинском већином, иако он долази из СДС-а, који је сада у опозицији јер, како каже, треба радити на реализацији амбициозних планова у наредном периоду.

Он је најавио пројекат рјешавања фекалне канализације од насеља Мајдани и Брезјак, вриједности око 750.000 КМ, те обезбјеђење средстава за пречишћавање воде за пиће и изградњу постројења за рјешевање отпадних вода, за шта ће бити потребно и до пет милиона КМ, што општина може реализовати једно уз помоћ Европске инвестиционе и Европске развојне банке, као и Тима за управљање пројекатима Владе Републике Српске.

Бјелица је најавио и пројекте изградње Градске куће, завршетак изграње два стамбена објекта са 64 јединице по пројекту ЦЕБ два, пројекта „Етно-село на Равној Романији“ и пројеката енергетске ефикасности.

Одборник СНСД-а Милан Јоловић изразио је задовољство што је на данашњој сједници формирана нова скупштинска већина, окупљена око партије из које долази, и захвалио грађанима који су им указали повјерење за развој општине у наредном четворогодишњем сазиву.

Јоловић је изразио наду да ће ова скупштинска већина омогућити реализацију више пројекта путем министарстава у Влади Српске и града Источно Сарајево, од којег је Соколац, како каже, посљедњих година био запостављен.

На сједници разријешени су дужности досадашњи начелници четири општинска одјељења и на њихово мјесто начелник ће именовани по једног стално запосленог радника из тих одјељења, са одговарајућом стручном спремом до коначног избора.

/Срна/