СОКОЛАЦ- Чувати традицију антифашизма

397

Представници Општинског одбора СУБНОР-а Соколац положили су данас вијенце на Спомен-костурницу у Парку бораца Романије поводом обиљежавања 26. августа – Дана првог ослобођења Сокоца у Другом свјетском рату.

Предсједник општинског СУБНОР-а Миливоје Јанковић рекао је новинарима да је Соколац три пута ослобођан од окупационих фашистичких снага – 26. августа 1941, 1. новембра 1943. и 31. марта 1945. године у завршним операцијама Другог свјетског рата

Он је истакао да се данас симболично на осамдесету годишњицу у СУБНОР-у сјећају тог датума, првих погинулих бораца и прве битке на Романији 19. августа која је претходила ослобођењу Сокоца.

У првом ослобођењу Сокоца, како је навео Јовановић, учестовао је Романијски батаљон, са Гласиначком, Романијском и Копитском четом, те водом са Хан Пијеска на челу са командиром Светозаром Косорићем.

„Овом датуму не дајемо значај какав је историјски имао, јер је приликом ослобођења Сокоца почела да се ствара огромна територија у источној Босни, од Шековића, Власенице, Хан Пијеска па до Вишеграда која је била једна од највећих слободних територија, послије Ужичке републике“, навео је Јанковић.

Он је нагласио да је на тој територији почела да се ствара и народна власт, народноослободилачки одбори од општинских до среског са сједиштем у Рогатици, Народни војини суд, те Народна партизанска болница, која је из Куле премјештена у село Бијеле Воде.

Према његовим ријечима, ово подручје је било слободна територија све до друге непријетељске офанзиве 15. јануара 1942. године.

„Морамо његовати традицију борбе против фашизма, а морамо одржавати и споменике из Народно-ослободилачког рата /НОР-а/. Вјерујем да ћемо за сљедеће обиљежавање овог датума затећи Спомен-костурницу и Споменик романијском борцу у бољем руху“, поручио је Јанковић.

Вијенац на Спомен-костуницу данас је положила делегација СУБНОР-а општине Соколац.

На Спомен-костурницу у Парку бораца Романије уписана су имена скоро 980 бораца, од којих 416 партизанских бораца са општине Соколац и око 560 бораца из других јединица Народноослободилачке војске Југославије погинулих на овом подручју.

/Срна/