СОКОЛАЦ- Једина општина у пионир пројекту „Заједница обновљивих извора енергије“

189

Општина Соколац је једина општина из Републике Српске у пионир пројекту „Заједница обновљивих извора енергије“ која је одабрана за пружање техничке асистенције и припрему пословног плана, те је уз пројекат града Мостара ово једина пословна идеја из БиХ.

Пословни план ће служити за дефинисање правца развоја идеје и обезбјеђење финансијских средстава за реализацију пројекта, саопштено је из ове општине.

Циљ пројекта „Декарбонизација енергетског сектора у БиХ“ /ДецЕС/, који реализује Њемачка организација за међународну сарадњу /ГИЗ/, а финансира Министарство за економску сарадњу и развој Њемачке, јесте да унаприједи и ојача оквирне услове за декарбонизацију енергетског сектора са фокусом на промоцију енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије кроз пројекте енергетских заједница.

Пројекат се реализује у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Позив за пријаву пројектне идеје за заједнице обновљивих извора енергије објавио је ДецЕС, и то за јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, невладине организације, мала и средња предузећа и појединце.

Након проведене процедуре избора, пројектна идеја општине Соколац је одабрана за пружање техничке асистенције и припрему пословног плана, те је уз пројекат града Мостара ово једина пословна идеја из БиХ. Пословни план ће служити за дефинисање правца развоја идеје и обезбјеђење финансијских средстава за реализацију пројекта.

Пословни план општине Соколац ће обухватити два концепта – инсталацију фотонапонских панела по концепту ЗОЕ, као и инсталацију топлотне пумпе.

Чланове заједнице обновљивих извора енергије, осим соколачке општине, чине Спортско-рекреативни центар „Гласинац“, Основна школа „Соколац“ и Средњошколски центар „Василије Острошки“ који се удружују с циљем коришћења обновљивих извора енергије за производњу електричне енергије првенствено ради задовољења властитих енергетских потреба.

Важно је истаћи да је заједница обновљиве енергије организациони модел којим ће општина Соколац ефикасно и економично ријешити проблем са високим енергетским трошковима институција за које је надлежна.

Од 20. до 24. фебруара чланови радне групе учествовали су на студијском путовању „Размјена информација о правном оквиру и пракси у успостављању енергетских заједница у Аустрији“ чију организацију је спровео ГИЗ.

Општину Соколац представљала је Милијана Иванић из Одјељења за локални развој.

„Циљ студијског путовања био је да видимо и добијемо информације о доброј пракси у успостављању и функционисању заједница обновљиве енергије од надлежних институција и чланова постојећих заједница обновљиве енергије у Аустрији. Током петодневног боравка у Бечу успостављен је контакт са релевантним аустријским институцијама“, рекла је Иванићева.

Чланови радне групе имали су прилику да разговарају о правним облицима енергетских заједница у Аустрији, могућим начинима информисања јавности о процедурама за оснивање заједница и субвенцијама, условима и процедури за прикључење фотонапонске електране на дистрибутивну мрежу, као и о другим питањима са којима се енергетске заједнице у пракси суочавају.

/Срна/