СОКОЛАЦ- За гробљанску капелу на Малом зејтинлику издвојено око 150.000 КМ

275

На Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу завршена је гробљанска капела за чију изградњу и уређење је обезбијеђено готово 150.000 КМ, рекао је Срни начелник соколачке општине Милован Бјелица.

Бјелица је рекао да су средства за изградњу овог објекта издвојили општина Соколац и град Источно Сарајево, те да је уложен дио средстава из донације Владе Србије за Соколац.

Он је навео да су радови на опремању и вањском уређену овог објекта завршени прије неколико дана.

Бјелица је нагласио да се потреба за изградњом ове капеле указала од самог оснивања Војничког гробља и егзодуса сарајевских Срба, али и због великог броја грађана Сокоца приликом припреме за вјерски обред организовања сахрана, посебно у случајевима недостатка простора у становима и породичним кућама.

Он је навео да новоизграђена гробљанска капела на „Малом Зејтинлику“ има све садржаје потребне за овакав објекат, инфраструктуру, мртвачницу, расхладну комору и друге пратеће просторије.

Бјелица је подсјетио да изградња и опремање ове капеле траје већ пет година, те нагласио да ће објекат бити предат на кориштење Јавном комуналном предузећу „Соколац“, чија дјелатност је и пружање погребних услуга.

Према његовим ријечима, слиједи уређење Улице Симе Дрљаче према Војничком спомен гробљу, те изградња тротоара и дрвореда.

На српском Војничком гробљу на Сокоцу сахрањено је 968 бораца Војске Републике Српске, чији су посмртни остаци пренесени из општина које су након потписивања Дејтонског споразума припале Федерацији БиХ.

/Срна/