ВАШИНГТОН ПЛАНИРА САЈБЕР НАПАДЕ НА СИСТЕМЕ РУСКИХ ВЛАСТИ

467

Вашингтон планира да у наредне три седмице изведе низ сајбер напада на унутрашње системе руских власти као одговор на наводни руски хакерски напад на компанију „СоларВиндс“, пише „Њујорк тајмс“ позивајући се на изворе у америчкој администрацији.

Први велики потез очекује се у наредне три седмице, рекли су званичници, низом тајних акција широм руских мрежа које треба да буду очигледне предсједнику Владимиру Путину и његовим обавштајним службама и војсци, али не и ширем свијету, наводи лист.

Извори наводе да ће напад бити праћен економским санкцијама. Поред тога, амерички предсједник Џозеф Бајден намјерава да потпише извршну наредбу о јачању заштите владиних рачунарских система како би спријечио будуће сајбер нападе.

Америчка обавјештајна служба тврди да Русија стоји иза сајбер напада на софтвер „СоларВиндса“. У марту 2020. године хакери су успјели да учитају вирус у ажурирање „Ориона“, који су потом преузеле и користиле хиљаде муштерија ове компаније, укључујући америчке владине агенције и више од 400 највећих америчких предузећа.

Руски представници на највишем нивоу категорички су одбацили верзију Вашингтона о умијешаности Москве у напад.

/Срна/