ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: САГЛАСНОСТ О ПОТВРДИ О ВАКЦИНАЦИЈИ

518

Посланици Европског парламента постигли су данас сагласност о начину на који треба да функционише потврда о вакцинацији, чиме је ЕУ корак ближе објављивању документа којим ће бити олакшана путовања у блоку.

Европа намјерава да до јуна као потврду уведе доказ о статусу вакцинације, резултате теста на вирус корона или доказ да је обољење прележано.

У току је рад на техничким питањима како би се обезбиједило да потврда буде призната у свим чланицама ЕУ, али на завршним детаљима раде пријестонице европског блока, Европска комисија и Европски парламент.

Прва промјена коју су посланици Европског парламента затражили је промјена назива који је дала Европска комисија, па умјесто „дигитални зелени сертификат“ посланици желе да се зове „сертификат ЕУ ковид 19“ како би се избјегла било каква сугестија да је то „вакцинални пасош“.

Посланици истичу да потврда не треба да служи као путна исправа нити предуслов за искориштавање права на слободу кретања, те да треба да буде у употреби 12 мјесеци.

Европски парламент истиче да потврда не треба да изазове дискриминацију и захтјеве да тестирање на ковид 19 буде бесплатно. Европска комисија напомиње да би чланице саме требале да одлуче о том питању.

Став Европског парламента објављен је након гласања обављеног касно синоћ, на којем је 540 посланика било за, 119 против, а 31 уздржан.

/Срна/