ЗАБРАНА УВОЗА РУСКОГ УГЉА У ЕУ СТУПИЛА НА СНАГУ У ПОНОЋ

366

Државе чланице Европске уније неће више моћи да увозе угаљ из Русије пошто се у сриједу у поноћ завршава прелазни период за почетак примјене тог ембарга у 27-чланом блоку.

Ембарго на увоз руског угља је био дио петог пакета санкција који је ЕУ донијела у априлу ове године, а постаће правоснажан од четвртка надаље, преносе западне агенције.

Земље ЕУ су се договориле о прелазном периоду од 120 дана како би се индустрији дало времена да се прилагоди забрани тог увоза.

Циљ ове забране је да се ослаби руска економија због напада Москве на Украјину.

Европска комисија је у априлу саопштила да би ембарго на угаљ могао да кошта Русију око 8,0 милијарди евра годишње.

Одлуком о забрани увоза угља из Русије, Брисел је први пут санкционисао испоруке руских енергената.

У каснијем пакету санкција, блок се договорио да у знатној мјери забрани и испоруке руске нафте како би појачао притисак на Москву. Ембарго на нафту би требало да ступи на снагу крајем године, уз изузеће за неколико земаља које посебно зависе од руске нафте. Изузећем је обухваћена и Мађарска, којој ће бити дозвољено да настави са снабдијевањем из Русије путем нафтовода Дружба.

Руски оператер нафтовода Трансњефт саопштио је, међутим, да је Украјина 5. августа зауставила транспорт нафте из Русије преко јужног крака Дружбе за Мађарску, Чешку и Словачку.

/Танјуг/