ЛАВРОВ: НЕ ПОСТОЈИ МЕХАНИЗАМ КОЈИМ СЕ РУСИЈА МОЖЕ ИЗБАЦИТИ ИЗ САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ

387

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да не постоји механизам за лишавање Русије мјеста у Савјету безбједности УН.

„Механизам не постоји. Не покушавајте да било шта објасните британским представницима. Њихова апсолутна неадекватност свима нам је добро позната“, рекао је руски министар у интервјуу за ТВ „Ал Џазира“.

На то да је искључење Русије из овог тијела свјетске организације немогуће без измјена Повеље УН већ раније је указала замјеница генералног секретара Венди Шерман. Према њеним ријечима, у америчкој администрацији за сада не сматрају да тако нешто неопходно. И представник премијера Британије Бориса Џонсона рекао је да Повеља УН не даје могућност да се Русија искључи из Савјета безбједности УН.

Како је рекао, Русија има право вета који може да уложи на сваку резолуцију, тако да би била искључена и она сама би морала да гласа за то. Учешће Русије у Савјету безбједности УН као сталне чланице наведено је у члану 23 Повеље УН. „Република Кина, Француска, Савез Совјетских Социјалистичких Република, Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске и Сједињене Америчке Државе су сталне чланице Савјета безбједности.“

Подсјетимо, украјински предсједник Владимир Зеленски позвао је 27. фебруара да се Русији одузме право гласа у СБ УН због војне операције Русије у Украјини.

Предсједник Русије Владимир Путин је 21. фебруара, усљед заоштравања ситуације у Донбасу, потписао указ којим се признаје независност ДНР и ЛНР а три дана касније одобрио је почетак специјалне војне операције у Украјини с циљем заштите цивила у Донбасу.

/СПУТЊИК/