МИЛИОНИ АМЕРИКАНАЦА И ДАЉЕ БЕЗ СТРУЈЕ, НАСТРАДАЛО НАЈМАЊЕ 30 ЉУДИ

439

Милиони Американаца издржали су још један хладан дан без струје и гријања након смртоносне зимске олује, док комуналне екипе покушавају да поправе електроенергетски систем прије новог таласа хладноће.

Према досадашњим подацима, више од 30 људи изгубило је живот у случајевима везаним за хладни талас. Неки су изгубили живот у својим кућама, покушавајући да се огрију, наводи АФП.

Смртни случајеви забиљежени су у Тексасу, Луизијани, Кентакију, Сјеверној Каролини и Мизурију.

У подручју Хјустона једна цијела породица отровала се угљен моноксидом из ауспуха аутомобила у гаражи, док је још једна породица умрла усљед пожара из камина, покушавјаући да се огрију.

Готово 3,4 милиона потрошача широм САД и даље је без електричне енергије, а неки немају ни воду. Око 100 милиона Американаца је под утицајем леденог таласа и сњежне олује.

Званичници Тексаса наредили су за седам милиона људи – што је четвртина становништва друге по величини америчке државе – да прокувају воду из водовода прије конзумирања, након више дана рекордно ниске температуре која је оштетила инфраструктуру и довела до пуцања цијеви.

Најновији олујни фронт сигурно ће закомпликовати напоре за опоравак, посебно у државама које нису навикле на такво вријеме – у дијеловима Тексаса, Арканзаса и долине ријеке Мисисипи.

Очекује се да ће се данас овај временски систем помјерити ка сјевероистоку, наводи АФП.

Струја је искључена у већем дијелу Орегона, гдје су неки потрошачи без струје већ седам дана.

Најгоре су прошли потрошачи у Тексасу гдје је три милиона људи и предузећа без струје већ данима.

Национална метеоролошка служба саопштила је да ће се ова историјски ниска температура задржати данима, те да је више од 71 одсто САД покривено снијегом.

/Срна/