МОСКВА ЗАТРАЖИЛА ЗА ДАНАС СЈЕДНИЦУ САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ О БИОЛАБОРАТОРИЈАМА

357

Русија је затражила да данас буде одржана сједница Савјета безбедности УН о војно-биолошким активностима САД у Украјини, написао је на свом „Твитеру“ први замјеник представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

Раније је замјеник америчког државног секретара Викторија Нуланд изјавила да у Украјини постоје биолошки истраживачки објекти, као и да Кијев и Вашингтон сада раде на спречавању да материјали који су тамо акумулирани доспију у руке руских снага.

Министарство одбране Русије је у одговору навело да је овим ријечима Нуландова потврдила учешће Пентагона у војно-биолошким програмима у Украјини.

Министарство одбране Русије раније је одржало презентацију из које произилази да су Сједињене Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму, преноси „Спутњик“.

Коментаришући информације о биолошким лабораторијама које финансирају САД у Украјини, портпарол кинеског Министарства спољних послова Жао Лиђијан позвао је Вашингтон да разјасни своје активности о биолошкој милитаризацији у земљи и иностранству.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је видео-обраћању да у Украјини није развијано хемијско нити неко друго оружје за масовно уништење, а лабораторије у земљи остале су из совјетских времена и баве се „обичном науком“.

„Већина /лабораторија/… остала је из совјетских времена и бави се конвенционалном науком. Конвенционалном, а не војном технологијом“, рекао је Зеленски на његовом каналу на „Телеграму“.

Свјетска здравствена организација /СЗО/ препоручила је Украјини да уништи веома опасне патогене који се чувају у лабораторијама у тој земљи како би спријечила могуће цурење, наводи се у писму СЗО.

СЗО је саопштила да је неколико година сарађивала са украјинским медицинским властима да би помогла у примјени безбједносних пракси.

„У оквиру овог рада, СЗО је снажно препоручивала Министарству здравља Украјине и другим надлежним органима да униште посебно опасне патогене да би се спријечило евентуално цурење“, наводи се у електронском писму који је ова организација упутила агенцији Ројтерс.

Свјетска здравствена организација, међутим, није саопштила када је препорука дата, нити је дала конкретне информације о врстама патогена или токсина који се чувају у украјинским лабораторијама. Није познато да ли су препоруке СЗО спроведене, пренио је „Спутњик“.

/Срна/