МЈАНМАР: ПОЛИЦИЈА ПОНОВО КОРИСТИ СУЗАВАЦ И ГУМЕНЕ МЕТКЕ

427

Полиција у Мјанмару поново је употријебила сузавац и гумене метке против демонстраната који протестују због војног пуча у тој земљи, током којег је су приведени предсједник Мјанмара Вин Мјинт и премијер Аунг Сан Су Ћи.

Демонстранти су се прегруписали и покушали да се одбране барикадама током интензивнијих обрачуна са припадницима безбједносних снага.

Мјанмарске власти интензивирале су сукобе са демонстрантима у посљедњих неколико дана, усљед чега је дошло до масовног хапшења и употребе муниције против учесника протеста.

УН су саопштиле да се вјерује да је у недјељу, 28. фебруара, убијено најмање 18 демонстраната у Мјанмару.

Демонстранти су наставили да излазе на улице и све више се супротстављају покушајима полиције да их растјера. Неколико стотина демонстраната окупило се у највећем граду Јангону, гдје је јуче полиција у више наврата испаљивала сузавац.

Млађи учесници протеста бјежали су панично сваки пут када полиција испали сузавац, али су се убрзо поново враћали на барикаде.

Поједини извори страхују да власти намјерно користе силу како би испровоцирале насилну реакцију углавном мирних демонстраната, како би имале разлог да их још строже кажњавају, јавио је АП.

Специјални изасланик УН за Мјанмар Кристин Шранер Бургенер позвала је током интервјуа за Си-Ен-Ен демонстранте да остану мирни и да не насједају на провокације безбједносних снага.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је да употреба силе и произвољна хапшења нису прихватљиви, а такав став изнијеле су и власти САД, Велике Британије и још неких земаља.

Међутим, војска не показује никакве назнаке да ће се повући.

Демонстранти и њихове присталице затражили су подршку других земаља, али су слаби изгледи да ће доћи до веће интервенције из инистранства.

/Срна/