СТАБИЛНОСТ И КОНТРОЛА ОРУЖЈА – ТЕМЕ РАЗГОВОРА ПУТИНА И БАЈДЕНА

380

Стратешка стабилност и контрола оружја су важне теме за све земље и стога ће бити на дневном реду током састанка предсједника Русије и САД Владимира Путина и Џозефа Бајдена, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је, на питање новинара да ли су се лидери сагласили у вези са темама разговора, рекао да ипак треба сачекати званично саопштење у вези са састанком, које ће ускоро бити издато.

„Стабилност и контрола оружја сигурно се тичу свих земаља у свијету и стога ће сигурно бити на дневном реду. Али, хајде да сачекамо саопштење у вези с тим, које ће ускоро бити издато и да тек тада разговарамо о потенцијалном плану разговора“, истакао је Песков.

Русија и САД сагласиле су се у фебруару у вези са продужетком Новог споразума о смањењу арсенала стратешког наоружања /СТАРТ/ до 5. фебруара 2026. године.

Бајден је током телефонског разговора са Путином 13. априла предложио да се организује састанак двојице званичника. Бројне земље понудиле су да буду домаћин планираног састанка, али још није одлучено гдје ће се сусрет одржати.

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је раније да још није постигнут коначан договор у вези са састанком Путина и Бајдена, али да ће се, уколико се стране договоре, сусрет одржати у једној од „европских политичких пријестоница“, подсјећа „Спутњик“.

Државни секретар САД Ентони Блинкен рекао је да очекује да се састанак двојице лидера одржи у наредних неколико седмица.

/Срна/