УМРО ЛЕГЕНДАРДНИ ГИТАРИСТА ЏЕФ БЕК

318

Џеф Бек, један од најутицајнијих гитариста свих времена, умро је у 78. години, објављено је на његовој „Твитер“ страници.
Британски музичар постао је познат као члан групе „Јардбирдс“, гдје је замијенио Ерика Клептона, а потом је основао „Џеф Бек групу“ са Родом Стјуартом.

Његов тон, појава на сцени и начин свирања редефинисали су гитарску музику у шездесетим и утицали на правце попут хеви метала, џез-рока, чак и панка, преноси Би-Би-Си.

„У име његове породице, са дубоком тугом објављујемо вијест да је Џеф Бек преминуо. Након што је изненада добио бактеријски менингитис, мирно је преминуо јуче. Његова породица моли да се поштује приватност у вријеме овог великог губитка“, наводи се у објави.

Бек је изјавио 2009. године, када је примљен у Рокенрол кућу славних по други пут, да „свира онако како свира“ јер му то омогућава да направи „најлуђи могући звук“.

„То је суштина, зар не? Баш ме брига за правила. У ствари, ако не кршим правила најмање десет пута у једној пјесми, онда не радим свој посао како треба“, рекао је тада Бек.

Реагујући на вијест о Бековој смрти, Род Стјурат је изјавио да је отишао „највећи“. Ерик Клептон је у својој поруци написао: „Заувијек… ЕК“, а Џими Пејџ је одао почаст преминулом гитаристи назвавши га „ратником са гитаром са шест жица“ и указавши на његову „безграничну“ музичку имагинацију.

/Срна/